Rebekka Salmelan Esalainen: Kännin ei tarvitse kuulua kesään, ei edes juhannukseen

Rebekka Salmela

Känni karisti jo lukiossa mystisen hienoutensa, enkä ole pariin vuoteen juonut paria drinkkiä enempää. Yleensä, jos lähden yksille, päädyn itseasiassa nollille, koska paikalle saapuessa alkaakin tehdä enemmän mieli kivennäisvettä tai juustokakkua kuin viinilasillista.

Ostin kuitenkin juhannukseksi siiderin ja lonkeron jonkin ajan kultaaman lukiomuiston harhauttamana, vaikka tiesin, etten tule juomaan niitä. Ystäväni ihmettelivät, että miten kaksi juomaa riittäisi minulle koko juhannukseksi.

Paremmin kuin hyvin, sillä jääkaappiinhan ne lopulta jäivät.

Alkoholiton kesäviikonloppu ei ollut minulle tavallisesta poikkeava kokemus, mutta viina tuntuu kuuluvan suomalaiseen juhannuksenviettoon yhtä lailla kuin hyttysten ininä ja ruuhkassa istuminenkin.

Esimerkiksi Alkon asiakasmäärät kasvavat juhannuksen alla niin rajusti, että osa toimistotyöntekijöistäkin joutuu ruuhka-avuksi myymälöihin.

Raitis juhannus oli siis itsessään kesy mutta kontekstiin asetettuna radikaali valinta.

Alkoholin kuristusotteen kesästä ja juhannuksesta huomaa myös siitä, että minulla oli sinänsä valinnanvaraa juhannuksen viettoon liittyen, sinänsä ei.

Olisin voinut mennä Lahteen, Nokialle, Orimattilaan tai Jyväskylään. Baariin, mökille tai kaupunkiin. Alkoholia en kuitenkaan olisi saanut yhtälöstä pois, vaikka minkä kaupungin tai porukan olisin valinnut. Se ei haittaa minua, koska vietin hauskan juhannuksen, mutta ajatuksena se on aika erikoinen.

Kavereiden suhtautuminen on ollut pääosin hyvä. Kukaan ei ainakaan vielä ole tivannut, että olenko raskaana vai mikä ihme minua oikein vaivaa, kun en juo.

Alkoholin nauttiminen muistuttaa vasta kaksikymppisiä kavereitani kuolevaisuudesta. He ovat alkaneet kertoa juomista seuraavasta monta päivää jatkuvasta pahasta olosta, joka muistuttaa tavallaan morkkista mutta on itseasiassa välittäjäaineiden aiheuttama mielialanlasku, alkoholiapatia. Kuulemma ovat tulleet vanhoiksi.

Ei siis aina riitä, että päättää, haluaako olla tänään kännissä, vaan pitää myös päättää, että käyttääkö seuraavat neljä päivää masisteluun, joista vähintään yksi päivä kuluu tavallista darraa potiessa.

Minusta on alkanut tuntua, ettei känni välttämättä ole sen arvoinen.

Absolutisti ei kuitenkaan ole niin yksin kuin tästä kolumnista ehkä saa kuvan. Esimerkiksi Darravapaa-nimimerkkiä kantavalla Instagram-tilillä jaetaan kokemuksia, vinkkejä ja meemejä liittyen juomattomuuteen. Postaukset vaihtelevat itseironiaa tihkuvista huumoripirskauksista oman ja läheisten alkoholinkäyttöön liittyvien traumojen purkamiseen.

Tajusin Darravapaan kautta ottaneeni osaa sober curious -ilmiöön. Se kannustaa kyseenalaistamaan omia alkoholiin liittyviä tottumuksia, harjoittamaan tietoisempaa juomista ja kokeilemaan raitistelua niissä tilanteissa, joissa alkoholia on yleensä totuttu nauttimaan, Wilma Tuominen kertoo Sobermimmi-blogissaan.

– Olisiko elämä parempaa ilman alkoholia? Tuomisen blogitekstissä kysytään.

Minun mielestäni kyllä olisi.

Alkoholittomat juomat kiinnostavat varsinkin nuoria

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut