Suomen kymmenestä suurimmasta kaupungista kahdeksan on liputtanut sateenkaarilipuin esimerkiksi kansainvälisellä pride-viikolla.
Toinen jäljelle jäävistä kaupungeista on Lahti.
Sateenkaariliput ovat liehuneet Lahden katukuvassa vuonna 2019, mutta niiden takana oli Lahden Seta – ei liki 120 000 asukkaan kaupunki, jonka yhtenä tehtävänä on edistää kaupunkilaisten yhdenvertaisuutta.
Lopulta osa niistäkin lipuista varastettiin.
Vaikka eihän kerran vuodessa salkoon nostettava sateenkaarilippu itsessään paranna kaupunkilaisten elinolosuhteita mitenkään.
Parannuksia seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvien lahtelaisten elämään olisivat esimerkiksi sukupuolineutraalit tilat kaikissa kaupungin omistamissa tiloissa ja kaupungin henkilöstön kouluttaminen yhdenvertaisuudesta.
Siksi kummeksun sitä, että esimerkiksi Ylen vaalikoneessa kuntavaaliehdokkaiden näkemyksiä yhdenvertaisuudesta kartoitettiin väitteellä ”kuntani pitää järjestää liputus Pride-tapahtuman kunniaksi”.
Vaalikoneen väite on huono, koska sillä on hyvin vähän tekemistä arjen ja vähemmistöjen oikeuksien kanssa. Se ei onnistu jakamaan ehdokkaita niihin, joiden mielestä yhdenvertaisuuden edistäminen on tärkeää ja niihin, jotka eivät näe sille tarvetta.
Liputusta on nimittäin helppo vastustaa ilman, että tuo ilmi väheksyvää tai vihamielistä asennettaan vähemmistöjä kohtaan.
Jos vaalikoneessa esitettäisiin esimerkiksi väite ”kuntani pitää lisätä sukupuolineutraalien wc- ja suihkutilojen määrää kaupungin omistamissa tiloissa”, vastauksen yhteydessä annetut perustelut toisivat ehdokkaiden kannat selkeämmin esiin.
Mutta jos jotakin, niin Ylen vaalikoneen prideliputusväittämä paljasti sen, ketkä ehdokkaista ymmärtävät, mitä kaupunki voi sateenkaariasukkaiden hyväksi tehdä, ja ketkä eivät.
Jos ehdokas kertoo ajattelevansa yhdenvertaisuuden edistämisen olevan ideologiaa tai pride-liikkeen typistyvän vain siihen, kenen kanssa kukin peuhaa pedissä, tietämys pride-liikkeestä ja vähemmistöjen kohtaamasta syrjinnästä on ilmiselvästi puutteellista.
Lipun merkitystä symbolisena eleenä ei tulisi silti vähätellä. Parhaimmillaan se voi välittää nuorelle viestin siitä, että hän kuuluu tähän kaupunkiin juuri sellaisena kuin on. Sateenkaariseniori voi lipun nähdessään iloita siitä, että voi elää avoimesti omana itsenään edes elämänsä loppupuolella.
Lipun merkitystä on kuitenkin hankala selittää sellaiselle, joka ei koskaan ole joutunut kohtaamaan epämiellyttäviä tai vaarallisia tilanteita seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuolensa vuoksi.
Siksi peräänkuuluttaisin empatiaa: jos ei itse ole kokenut syrjintää, kannattaa kuunnella ja uskoa niitä, jotka ovat. Tutkimustakin aiheesta löytyy.
Jokainen transnuori ja homovanhus tuntee kymmeniä tai satoja muita kaupunkilaisia. Heidän hyvinvointinsa vaikuttaa muihin kaupunkilaisiin ja siten myös koko kaupunkiin.
Siiitä syystä sateenkaarikaupunkilaisten hyvinvointi ja turvallisuus Lahdessa ovat myös enemmistön asia.