Lukijalta: Hävittäjämiljardeille löytyy parempia kohteita, joilla lisätä suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia

Timo Räsänen

Uutissuomalaisen toimittaja Juha Honkonen analysoi Etelä-Suomen Sanomissa 18.6.2021 Suomen ja maailmankin mittakaavassa suurimpiin kuuluvaa asehankintaa. Uutisen viesti ja esitetyt faktat kyseenalaistavat vahvasti hävittäjien hankinnan tarpeellisuuden ja järkevyyden.

Tätä kymmeniin miljardeihin kohoavaa sotakonehankintaa on valmisteltu kaikessa hiljaisuudessa vuodesta 2015 lähtien. Päätöksen hankinnasta tekee valtioneuvosto kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Salamyhkäisyys ja niukka tiedottaminen ovat tehokkaasti varjostaneet ja jopa estäneet avoimen keskustelun aiheesta. Onneksi toimittajan teksti osaltaan mursi muurin, jonka taakse oli jäänyt monen kansalaisen uskallus ottaa asiaan kantaa.

Tästä osoituksena on Pertti Vartiaisen mielipidekirjoitus (ESS 22.6.) ja Nimimerkin AA Näppis samalta päivältä. Lisäksi Marja Mäkelä kirjoitti aiheesta mielipidesivulla 23.6., mikä sai myös allekirjoittaneen jälleen kerran näppäinten ääreen.

Vuodesta 2019 olen aktiivisesti seurannut hävittäjähankkeen etenemistä, kaivanut tietoa eri tietolähteistä sekä yhdistänyt tiedon palaset näkemyksiksi ja kannanotoiksi. Reservin upseerina yhdyn eläkkeellä olevien upseerien Tuomo Hirvosen, Ahti Lapin ja Pentti Tervosen näkemykseen HX-hankkeen järjettömyydestä.

Nämä evp.-upseerit ja monet vielä palveluksessa olevat upseerit ovat asiantuntijoina kirjoittaneet kansanedustaja Kimmo Kiljusen (sd.) toimittaman, hiljattain ilmestyneen kirjan, "Raportti uusien hävittäjien hankinnasta".

Myös valtioneuvoston päättäjien olisi hyvä tutustua tähän aineistoon.

Myös valtioneuvoston päättäjien olisi hyvä tutustua tähän aineistoon. Rakentavaa ja totuudenmukaista kritiikkiä on päätöksenteossa vaikea sivuuttaa.

Hävittäjämiljardeille löytyy monia parempia käyttökohteita, joilla voimme edistää ja lisätä Suomen ja suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut