Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Sote-uudistus tuo maakuntaan lisää rahaa ja myös veronkorotuspaineen lasketaan pienenevän

Suomalaista poliittista historiaa on kirjoitettu, kun yli vuosikymmen eri hallituspohjilla valmisteltu sote-uudistus on hyväksytty eduskunnassa. Tarve sote-uudistukselle on ollut pitkään ilmeinen, jotta hoitoon pääsy ja palvelut voidaan turvata jokaiselle suomalaiselle.

Siksi myös Päijät-Hämeessä on siirrytty vapaaehtoisesti jo aikaisemmin maakunnalliseen sosiaali- ja terveyspalveluiden tuotantoon kuntapohjaisen soten sijaan. Marinin hallitus on onnistunut tekemään sen, minkä on hallitusohjelmassaan luvannut.

Terveys- ja hyvinvointierot ovat kasvussa. Palveluiden järjestämisvastuun siirtäminen suuremmille hartioille lisää ihmisten välistä yhdenvertaisuutta. Päijät-Hämeessä on järjestetty sosiaali- ja terveyspalvelut maakuntatasolla jo kolmen vuoden ajan, mikä antaa meille hyvän asetelman sote-uudistuksen toimeenpanoon.

Leveämmät hartiat turvaavat myös ennakoitavuuden niin kuntalaisille kuin sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilökunnallekin. Toivottavasti lähes joka vuosi toistuvat joulukuun ylimääräiset sote-laskut kunnille jäävät samalla historiaan.

Uudistus on Päijät-Hämeen kannalta hyvä. Sote-rahoituksen ytimessä on ajatus siitä, että raha seuraa tarvitsijaansa. Kun rahoitusta jaetaan jatkossa alueen tarpeen mukaan, on maakuntamme tässä suurimpia voittajia. Rahoituksen jakaminen tarpeen mukaan on myös oikeudenmukaista. Samalla se turvaa paremmin päijäthämäläisten lähipalvelut ja lisää ennaltaehkäisevää tukea.

Hallitus on luvannut uudistaa sote-palvelut niin, ettei kokonaisveroaste nouse. Me saamme lisää rahaa alueilta, joissa sairastavuus on pienempää ja veronmaksajia on enemmän.

Hallitus on luvannut uudistaa sote-palvelut niin, ettei kokonaisveroaste nouse.

Kauppalehden laskelmien mukaan sote-uudistuksen myötä myös veronkorotuspaine Päijät-Hämeen kunnissa pienenee. Tämä lainsäädäntö mahdollistaa myös monituottajamallilla etenemisen.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen myötä myös kuntalaisten vaikutusmahdollisuudet paranevat. Sote-asioista päättämään ei valita jatkossa välillisesti puolueiden ja kuntien edustajia, vaan vaalien kautta valitut päättäjät. Jatkossa valta ja vastuu on äänestäjille nykyistä avoimempaa.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus tehdään Päijät-Hämeen kannalta tarpeeseen. Nyt hyväksytty malli on hyvä pohja maakunnallisen soten kehittämiseksi, ja sitä on työstetty yhdessä kaikkien puolueiden kanssa. On tärkeää, että mallia parannetaan sitä mukaa, kun sen toiminta nähdään käytännössä.

Kirjoittajat ovat päijäthämäläisiä kansanedustajia, Kemppi keskustan ja Kari SDP:n.