Pääkirjoitus: Yli-Viikari kaivoi itse kuoppansa ylimielisellä esiintymisellään

Kansliatoimikunta esittää, että VTV:n hyllytetty pääjohtaja Tytti Yli-Viikari erotetaan tehtävästään. Vesa Moilanen / Lehtikuva

Virastaan jo keväällä hyllytetyn Tytti Yli-Viikarin päivät Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtajana taisivat tulla luetetuiksi, kun eduskunnan kansliatoimikunta päätyi tiistaina yksimielisesti esittämään Yli-Viikarin irtisanomista tehtävästään.

Lopullisesti Yli-Viikarin kohtalon ratkaisee eduskunta täysi-istunnossaan keskiviikkona. Puhemies Anu Vehviläisen (kesk.) johtaman kansliatoimikunnan perustelut olivat kuitenkin niin vakuuttavia, että päätös tullee kaikessa poikkeuksellisuudessaankin olemaan pelkkä muodollisuus.

Vehviläisen muistin mukaan eduskunta ei ole koskaan erottanut yksittäistä virkamiestä tästä itsestään johtuvista syitä. Laki estää tekemästä niin ilman erityisen painavaa aihetta. Kansliatoimikunnalle ei jäänyt silti muuta vaihtoehtoa kuin esittää Yli-Viikarille potkuja, koska luottamus tämän edellytyksiin ja kykyyn toimia VTV:n pääjohtajana on romahtanut. Se oli kovaa mutta tarkasti punnittua puhetta.

Puhemies muistutti VTV:n erityisestä roolista valtion taloudenpidon tarkastajana ja valvojana, minkä johdosta myös pääjohtajalta on oikein edellyttää erityisen esimerkillistä, moitteetonta ja läpinäkyvää toimintaa. Kaiken sen perusteella, mitä viime kuukausina on nähty ja kuultu, on helppo todeta, ettei Yli-Viikari enää täytä näitä välttämättömiä edellytyksiä.

Yli-Viikari on alusta asti esiintynyt niin eduskunnan kuin median edessä hämmentävän ylimielisesti tehdessään tiliä tekemisistään. Edustuskuluissaan, matkalaskuissaan ja lentopisteissään havaituista epäselvyyksistä hän on vierittänyt vastuun alaistensa niskoille. Eikä nöyryyttä ollut ilmassa ripauksen vertaa silloinkaan, kun poliisi alkoi tutkia Yli-Viikarin lentopisteitä sekä erikoista työsopimusta, jonka tämä oli räätälöinyt eräälle VTV:n työntekijälle.

Syntynyt tilanne ei jätä eduskunnalle enää vaihtoehtoa.

Yli-Viikari on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin eikä hän ole löytänyt lainopillisia perusteita irtisanomiselleen vedoten virastonsa kieltämättä epämääräiseltä vaikuttaviin vastuusuhteisiin. Luottamuksensa ja uskottavuutensa hän on silti jo menettänyt paitsi eduskunnan tarkastusvaliokunnan ja kansliatoimikunnan, myös alaistensa ja suuren yleisön silmissä. Ja kuoppansa hän kaivoi ihan itse.

Syntynyt tilanne ei jätä eduskunnalle enää vaihtoehtoa. Jos piina vielä pitkittyisi, se kävisi yhä kestämättömämmäksi myös VTV:n oman uskottavuuden – tai sen rippeiden – kannalta. Siihen ei ole varaa yhdelläkään julkisella laitoksella eikä varsinkaan sillä, jonka tehtävänä on vahtia herkeämättä, miten valtio käyttää kansalaisilta keräämiään verovaroja.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut