Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Nenäsuihkeita vai hävittäjiä?

Pandemia-rajoitukset ovat olleet käytössä liki puolitoista vuotta, ja nyt voin sanoa, että sillä on ollut hyviäkin seurauksia. On ollut aikaa ja mahdollisuuksia vaikka lukea, kuunnella radio-ohjelmia, katsella TV-ohjelmia ja -tallennuksia. Tämän kirjoituksen taustalla ”kummittelevat” lukemani kirja: Risto Isomäki, "Mitä Koronapandemian jälkeen" ja viikolla 21 ilmestynyt Suomen kuvalehti.

Meillä on kaikki ministeripaikat ja kansanedustajien istuimet täynnä, suuri osa päättäjistä on nuorilla aivoilla varustettuja. Lisäksi on mittava määrä erilaisia erityisavustajia. Kuitenkin alkaa näyttää tulevaisuus aika huolestuttavalta.

Korona on vaikuttanut moneen asiaan, ei pelkästään talouteen, ja tässä sopassa on tehtävä isoja päätöksiä. Yhtenä ajatuksena: mihin johtanee esimerkiksi julkisen terveydenhuollon alasajo?

Viimeinen suuri hävittäjähankinta? – "Yhden hävittäjän hinnalla saa sata risteilyohjusta"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on vuosien saatossa tehnyt kansainvälisestikin arvostettua tutkimus- ja kehitystyötä, ollen hereillä uusista flunssista ynnä muista. Siellä kehitettiin rokotteita ja heillä oli lähes valmis nenään suihkautettava rokote koronan torjumiseksi.

Kuitenkin kuinka ollakaan, viime vuosikymmenellä vähennettiin virkoja ja rahaa, jolloin toiminta on jatkunut ilmeisen vajavaisena. Näin sitten ostettiin muiden kehittämiä Astra Zenecoja ja Pfizereita, joita jouduimme odottamaan kuukausia.

Samaan aikaan suunnitellaan kymmenien hävittäjien ostoa Suomeen, rahaa miljardien laskuun tuntuu riittävän. Todelliset hävittäjäkustannukset tulevat ilmi vasta vuosien käytön ja huoltojen jälkeen. Surullisinta tässä on, että THL:n toiminta keskittyi ihmishenkien säästämiseen, mutta hävittäjien tarkoitus on päinvastainen.

Sohaisen vielä vähän muurahaispesään. Äskettäin julkaistiin eri yritysten johtajien optiot, palkkiot. Pandemian aikana on päivittäin julkaistu koronaan altistuneiden, sairastuneiden ja kuolleiden lukumääriä.

Surullisinta tässä on, että THL:n toiminta keskittyi ihmishenkien säästämiseen, mutta hävittäjien tarkoitus on päinvastainen.

Nuo luvut ovat olleet Suomessa kohtuullisia, kiitos rajoitustoimien ja kiitos terveydenhuollon työntekijöiden. Ilman hoitohenkilöstön valtavaa työpanosta ja suurenmoista kestävyyttä tehtävissään ei noihin lukemiin olisi päästy.

Kuitenkaan missään ei näy, että tuota työtä arvostettaisiin niin paljon, että se näkyisi palkoissa tai kriisiajan palkkioina, optioina.

Ilmat ovat muuttuneet kesäisemmiksi päivä päivältä, nautitaan siitä. Hiljalleen pääsemme vapauttamaan rajoitettua elämäämme, tapaamme ystäviä ja kulttuuritapahtumat alkavat värittää päiviämme. Tämä pandemia on yhteinen kokemuksemme, älkäämme unohtako, mitä siitä olemme oppineet – ainakin käsien pesemisen tärkeyden ja sen, että emme pärski päin toisiamme.

Tätä kirjoittaessani istun valoisassa kesäillassa terassilla ja kuuntelen mustarastaan laulua – tehkää te samoin.

Kirjoittaja on lahtelainen eläkkeellä oleva sairaanhoitaja.