Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Ilkka Kuosmasen Esalainen Ennustan tälle kesälle pitkiä jonoja talvisotaan

Eräänä iltana poikani avasi puheen saunan lauteilla. Hän kertoi katsoneensa nyt kaikki OverSimplified-videot netistä. Höristin korviani ja tein luontevan jatkokysymyksen. Tiesin kyllä, että meillä katsotaan paljon YouTubea, mutta viimeksi kun minä tarkistin asian, siellä seurattiin muiden tekemiä pelivideoita ja tubettajien pöljiä chilinsyöntikilpailuja.

Poikani selitti, että OverSimplified-videoilla käydään läpi suuria historiallisia tapahtumia. Esimerkiksi toinen maailmansota on tiivistetty kahdeksi 15-minuuttiseksi animaatioksi.

Pitihän sitä vilkaista. Videot ovat amerikkalaisen oppimisyhteisön tuotantoa, joten niiden näkökulma on kansainvälinen. Hauskasti tikku-ukkotyyliin animoitu tarina alkaa Benito Mussolinista ja fasismin noususta. Videota on katsottu yli 56 miljoonaa kertaa.

Nimensä mukaisesti OverSimplified vetää mutkat suoriksi. Kertojaääni myös papattaa englantia niin nopeasti, että ihmettelin, miten sellaisesta voi saada mitään selvää. Kerralla ei ehkä saakaan, mutta poikani kertoi katsoneensa toista maailmansotaa kuvaavat pätkät jo parikymmentä kertaa.

Kun 13-vuotias osoittaa kiinnostusta historiaan, on vanhemman tietysti yritettävä ruokkia tulta. Koska olen itse dinosaurusten ikäluokkaa, ajatukseni karkasivat kirjallisuuteen. Mietin pääni puhki, mutta mieleeni ei tullut yhtään nuorille suunnattua suomenkielistä tietokirjaa, jossa olisi edes etäisesti samanlaista otetta kuin viihdyttävillä amerikkalaisvideoilla.

Lopulta keksin kirjahyllystäni Anthony Beevorin Toinen maailmansota -tiiliskiven. Poikani otti sen kohteliaasti vastaan, mutta ei siitä tainnut hittiä tulla, noin kilon painava opus kun on vaikea jo fyysisenä suorituksena.

Kaupasta löytyi lisäksi elämäkertateos Simo Häyhästä. Tiesin mistä narusta vetää, sillä olin kuullut jo aiemmin, että talvisodan legendaarinen tarkka-ampuja on tietyissä tubettajapiireissä kovaa valuuttaa. Häyhä-kirja pääsi iltalukemistoksi, mutta onhan nyt oltava muutakin!

Lopulta keksimme vaimoni kanssa Mikkelin upouuden Muisti-museon, jossa Suomen sotavuosia käsitellään yksilöiden ja pelillisyyden kautta. Museon päätäky on Mannerheim-linjan niin sanottu Miljoonalinnake, jonne simuloituun taistelutilanteeseen 1.2.1940 kävijä pääsee uppoutumaan virtuaalilasien kautta.

”Kannattaa tosiaan suojautua hyvin. Siinä voi myös kuolla”, näyttelyopas mainitsi ennen kuin löi bunkkerikopin oven kiinni.

Noin viisi minuuttia kestävä kohtaus on vaikuttava. Ensin rikki ammutussa talvisessa maisemassa lentävät valoraketit, sitten tulee pommikonelaivue, kohta ilma on täynnä rautaa ja sitten alkaakin jo vihollisen vyörytys tankkien tukemana. Kun oma konekivääri avaa tulen selkäni takaa, tuntuu korvia repivä meteli. Siinä kaipaisi jo kättä pidempää, mutta vartiomiehelle ei ole annettu aseistukseksi edes sotamies Honkajoen jousipyssyä.

Valitettavasti talvisotaan mahtuu vain kolme kävijää kerrallaan. Vaikka museossa ei ollut edes ruuhkaa, jonotus kesti yli puoli tuntia eli enemmän kuin kaksi maailmansotaa YouTubessa. Pojallani ei siihen kärsivällisyys riittänyt, mutta iskä voisi kyllä tulla uudestaankin.