Lukijalta: Tulevaisuuden kunta on ilmastoviisas jo tänään

Marianne Heikkilä, Salka Orivuori

Huominen arki rakentuu tämän päivän teoista ja päätöksistä. Marttaliitto haastaa valtuustoihin ja lautakuntiin valitut päättäjät tekemään ympäristön kannalta kestävää ja pitkäjänteistä kuntapolitiikkaa.

Kunnassa päätetään meidän jokaisen arkea kaikkein lähimpinä olevista asioista: hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta. Kunnissa ratkaistaan monta asiaa, jotka parhaimmillaan hillitsevät ilmastonmuutosta sekä auttavat varautumaan muutokseen.

Kunnat mahdollistavat – tai estävät – kestävän kehityksen ja kestävän elämäntavan toteutumisen alueellaan.

Me martat haluamme, että kunnat asettavat itselleen konkreettiset ilmastotavoitteet ja suunnittelevat päästöjen vähentämisen toimenpiteet siten, että ne ovat linjassa valtion tasolla vuodelle 2035 asetetun hiilineutraaliustavoitteen kanssa. Pian vuoden 2035 jälkeen on pyrittävä hiilinegatiivisuuteen.

Ilmasto- ja kestävän kehityksen tavoitteet on linjattava kuntastrategiassa, ja tavoitteiden toteutumista on seurattava säännöllisesti. Kuntien tulee laatia hiilibudjetti tavoitteiden saavuttamisen ja toimenpiteiden vaikuttavuuden arvioimiseksi.

Kuntien rahavirrat, myös sijoitukset, on irrotettava kestämättömistä kohteista kuten fossiilisista polttoaineista.

Haluamme asua kunnissa, jotka ottavat ilmastotavoitteiden toteuttamisessa huomioon luonnon monimuotoisuuden sekä vaikutukset lapsiin, nuoriin ja heikoimmassa asemassa oleviin ihmisiin. Haluamme, että kunnat edistävät myös varautumista ilmastonmuutoksen aiheuttamiin terveysriskeihin.

Monet konkreettiset ilmastoteot ovat hyödyksi myös terveydelle. Esimerkiksi pyöräilyn ja kävelyn lisääminen paitsi vähentää ilmastopäästöjä, myös edistää hyvinvointia.

Oma kunta on vaikuttamisen arvoinen.

Kirjoittajista Heikkilä on Marttaliiton pääsihteeri ja Orivuori kehittämispäällikkö.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut