Lukijalta: Kansalaisille demokratia ei ole vain vaaleja – Lahdessa siirryttävä asukaslähtöisempään päätöksentekoon

Isto Kujala

Olen pettynyt äsken pidettyihin kuntavaaleihin. Koronaepidemia aiheutti sen, etteivät vaalit mahdollistaneet keskustelua äänestäjien ja ehdokkaiden välillä siten, kuin se olisi voinut parhaimmillaan toteutua. Olisin mielelläni käynyt yhteiskunnallista keskustelua eri ehdokkaiden kanssa, erityisesti paneelikeskusteluihin ihan livenä olisin halunnut yleisönä osallistua.

Havaitsin kuntavaaliehdokkaiden joukossa henkilöitä, jotka eivät halunneet alistua minkäänlaiseen keskusteluun äänestäjien kanssa. He hoitivat kampanjansa ilman vähintäkään mahdollista henkilökohtaista kohtaamista, vaikka se olisi onnistunut ulkona turvaohjeita noudattaen.

Olen Green Lahti -blogikirjoituksessa kertonut, miten mielestäni asukkaiden osallisuus ja vaikuttaminen toteutuu hyvin Lahdessa. Olen edelleen samaa mieltä. Toivon, että nyt tehtävän vastaanottavat valtuuston jäsenet huomioivat, että toimimme Lahdessa, joka on hyvän osallisuuden ja asukkaiden kuulemisen kaupunki.

Asukkaiden kuunteleminen ja heidän mielipiteidensä rekisteröinti ei saa olla vain kaupungin työntekijöiden vastuulla. Myös päättäjien, kaupunginvaltuutettujen tulee käydä vuoropuhelua asukkaiden kanssa. Lahdessa tulee siirtyä asukaslähtöisempään päätöksentekoon, se mahdollistaa paremman läpinäkyvyyden ja avoimuuden.

Lahden valtuustoon nousi 24 uutta valtuutettua, moni istuva valtuutettu putosi – katso nimilista

Jokaisen valtuustoryhmän tulee pohtia, miten asukkaiden kohtaaminen voidaan järjestää siten, että keskusteleminen ja kuunteleminen mahdollistuu. Tämä esimerkiksi voi toteutua kerran kuukaudessa järjestettävinä, kaupunkilaisille avoimina tilaisuuksina, joissa on mukana yksi tai useampi valtuutettu jokaisesta ryhmästä.

Kukin edustaja voi lyhyesti kertoa jonkin asian tai asiakokonaisuuden, joka on lähiaikoina valtuuston käsittelyssä, ja samalla hän kertoo asiasta oman mielipiteensä. Sen jälkeen kuullaan, mitä asukkaat ovat näistä asioista mieltä.

Kun ihmiset kertovat mielipiteitään on hyvä kuunnella ja pohtia, miten tämä otetaan huomioon päätöksiä tehtäessä. Kyseessä olisi eräänlainen kuulemistilaisuus, josta voidaan oppia puolin ja toisin. Tämä on vain yksi mahdollisuus, monenlaisia muitakin keinoja kuulemisessa voidaan käyttää.

Väitän, että helposti syntyy puutteellisia päätöksiä, jos ei keskustelua käydä asukkaiden kanssa.

Äänestäjät eivät saa mielestäni hyväksyä sitä, että edellisessä valtuustossa vaikuttaneet henkilöt tuovat vaalikamppailussa esille ongelmia ja niiden ratkaisuja, jotka olisi tullut hoitaa kuntoon tai joiden kuntoon saattaminen olisi pitänyt aloittaa jo valtuustokaudella. Vastuuta on myös äänestäjillä, toimettomuudesta ei saa valtuutettuja palkita – se heikentää demokratiaa ja johtaa päätöksiin, jotka eivät ole yhteisöllemme hyväksi.

On valitettavaa, jos kaupunginvaltuutetut eivät käytä hyväkseen mahdollisuutta keskustella asukkaiden kanssa ja näin muokkaa myös omaa kantaansa päätettäviin asioihin. Sekään ei ole hyväksi demokratialle, jos päättäjien toimeliain vaihe asukkaiden kohtaamisessa on vain vaalien yhteydessä ja muuten eristäydytään kokonaan valtuustoon tai hallitukseen tekemään päätöksiä.

Väitän, että helposti syntyy puutteellisia päätöksiä, jos ei keskustelua käydä asukkaiden kanssa. Valtuustoon noustaessa ei saa unohtaa, että ollaan osa demokratiaa ja päätöksentekoa, jossa on kuunneltava kaupungin asukkaita.

Demokratia ei ole parhaimmillaan silloin, kun äänestäjä pääsee vaikuttamaan vain vaaleissa. Yhä enemmän täytyy löytyä keinoja päätösten jalostamiseen yhdessä myös vaalien välillä. Tämä on myös keino lisätä äänestysaktiivisuutta.

Demokratian ja kuulemisen toteutuminen vaatii myös kuntalaisilta aktiivisuutta. Ollaan yhdessä kiinnostuneita kotikaupungin tulevaisuudesta ja kehittämisestä.

Kirjoittaja on lahtelainen järjestöneuvos.

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut