Aino-Kaisa Pekosen Vierailija-kirjoitus: Kaksi vuotta askeleita tasa-arvon edistämiseksi

Aino-Kaisa Pekonen

Tämä on viimeinen kolumnini ministerinä, sillä ennalta sovitun mukaisesti ojennan juhannuksen jälkeen sosiaali- ja terveysministerin salkun Hanna Sarkkiselle (vas.).

Olen saanut hoitaa kaksi vuotta tehtävää, joka vaikuttaa suomalaisten elämään konkreettisilla tavoilla. Olen päässyt työskentelemään oikeudenmukaisemman yhteiskunnan, paremman perusturvan ja suomalaisten hyvinvoinnin puolesta.

Rohkenen myös sanoa, että näinä kahtena vuotena hallitus ja johtamani sosiaali- ja terveysministeriö ovat tehneet ja käynnistäneet merkittävän määrän tasa-arvoa ja pienituloisten asemaa parantavia tekoja.

Käynnistin aktiivimallin purkamisen valmistelun heti ensimmäisenä päivänä ministerinä, ja aktiivimallista luovuttiinkin nopeimmalla mahdollisella aikataululla. Myös pienten eläkkeiden sekä perusturvaetuuksien korotukset toteutettiin heti.

Uutta hallitusta työllisti myös Suomen EU-puheenjohtajakausi. Kun EU-puheenjohtajuus päättyi, pian tilalle tulivat koronakiireet. Päivät täyttyivät kriisin hoitoon liittyvistä tehtävistä. Hallituksessa valmistelimme ripeästi toteutetut ja ennakoivan tiukat koronarajoitukset, joilla estimme taudin laajemman tulon Suomeen.

Työskentelin päivittäin sen eteen, että onnistuimme torjumaan sosiaalisen kriisin. Kehitimme lähes tyhjästä uusia etuuksia, niin väliaikaisen epidemiatuen kuin epidemiakorvauksen, sekä teimme useita väliaikaisia parannuksia työttömyysturvaan.

Suomi laittoi kriisin hoidossa ihmisten hyvinvoinnin etusijalle, ja olen ylpeä tästä linjasta.

Koronasta huolimatta hallitus on onnistunut edistämään isoja uudistuksiaan. Oppivelvollisuutta on laajennettu, maksuton toinen aste toteutettu ja vihdoin myös sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus valmistuu.

Sote-uudistuksella taataan, että jokaisella on jatkossa yhdenvertainen mahdollisuus laadukkaisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin iästä, taustasta, asuinpaikasta tai taloudellisesta tilanteesta riippumatta. Palvelujen saatavuutta kehitetään lisäksi hoitotakuulla ja hallitus on ehtinyt uudistamaan myös asiakasmaksulain.

Suomi laittoi kriisin hoidossa ihmisten hyvinvoinnin etusijalle, ja olen ylpeä tästä linjasta.

Heinäkuussa voimaan tuleva asiakasmaksulain uudistus laajentaa palvelujen maksuttomuutta ja kohtuullistaa maksuja. Uudistuksen myötä miljoonan suomalaisen asiakasmaksut pienenevät.

Uusia maksuttomia palveluja ovat jatkossa esimerkiksi hoitajavastaanotot perusterveydenhuollossa, alle 18-vuotiaiden poliklinikkakäynnit ja eräät tartuntatautien hoitoon liittyvät asiat, kuten HIV:n ehkäisyyn tarkoitettu lääkitys.

Oman salkkuni suuria uudistuksia ovat perhevapaauudistus, joka on saatu valmiiksi hallituksen sisällä, sekä sosiaaliturvauudistuksen käynnistäminen.

Perhevapaauudistus on investointi perheiden ja lasten hyvinvointiin. Sillä tavoitellaan perhevapaiden tasaisempaa jakautumista, erityisesti sitä, että isät käyttäisivät oikeuttaan perhevapaisiin nykyistä enemmän. Sosiaaliturvauudistuksen tavoitteena on oikeudenmukainen, selkeä ja toimiva sosiaaliturvajärjestelmä, joka takaa riittävän toimeentulon kaikissa elämäntilanteissa.

Olemme tehneet merkittäviä toimia työllisyyden ja työelämän laadun edistämiseksi, työsuojelun resurssien lisäämiseksi sekä lääkehuollon ja apteekkitalouden uudistamiseksi. Näissä asioissa työtä riittää vielä seuraajallenikin.

Kesällä aion viettää aikaa perheeni ja ystävieni kanssa, niissä rajoissa, jotka koronatilanne mahdollistaa.

Toivotan kaikille Etelä-Suomen Sanomien lukijoille oikein hyvää juhannusta ja kesää.

Kirjoittaja on sosiaali- ja terveysministeri (vas.) Hämeestä.

Kommentoi