Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Markus Pirttijoen Esalainen Johdon konsultti nimeltä muurauslasta

Näin loman kynnyksellä ajatukset hypähtivät ajassa kaksitoista kuunkiertämää taaksepäin. Ensimmäinen koronakevät oli ollut sellaista selviytymistaistelua, että sormet syyhysivät halusta saada aikaan jotain konkreettista ja näkyvää. Liekö selkäytimeen pesiytynyt isoisien geeni ryhtyä rintamalta palattua jälleenrakennustöihin?

Poikkeusoloja kompensoidakseni päätin muurata grillin. Enkä mitä tahansa kahden varvin ritiläräikkää vaan oikean savupiipulla varustetun järkäleen, jossa ruoanlaitto tapahtuu seisten ja jossa grillaustason alapuolella on holvikaarella pyöristetty kolo polttopuille.

Liikkeenjohdon konsulteille vinkiksi: älkää panko asiakkaitanne seisomaan käsi kädessä ringissä, kasaamaan kananmunista pyramideja tai kirjoittamaan post it -lapuille suuria unelmia. Pankaa heidät muuraamaan grilli.

Ei ole nimittäin maailmassa montaa niin opettavaista projektia kuin on grillin muuraaminen. Se kattaa organisaation ja projektien johtamisen kaikki osa-alueet.

Suunnittelu. Löysin grillin mallin verkosta eräästä blogista. Kuva miellytti silmää niin paljon, että tahdoin samanlaisen. Grillin piirustus syntyi kädenkäänteessä kuvaa tuijotellen ja tiiliä laskien.

Budjetointi. Kun tiilet oli laskettu, arvioin vielä silmämääräisesti betonilaatan pinta-alan. Sitten vain eurot jonoon. Tiilien tavoitehinta oli nolla euroa.

Resursointi. Päätin rekrytoida tarvittavat tiilet nettikirppikseltä, koska halusin grillistä vanhannäköisen eikä käytettyjä tiiliä saa rautakaupasta. Sopivat rakennustarvikkeet löytyivät Tampereen kupeesta Sääksjärveltä. Valmisbetonin kilpailutin paikallisten rautakauppojen välillä.

Budjetointi 2. Arvatkaapa, riittikö betoni!

Resursointi 2 ja 3. Kolmannen rautakauppakäynnin jälkeen laatta oli kutakuinkin kauttaaltaan oikeassa korossa. Budjetointi 3 ja resursointi 4. Kummasti oppii laskemaan tiilet ensimmäisellä kerralla oikein, kun joutuu hakemaan niitä toisen satsin ja nyt Sastamalasta. Ei niin kovin vanha sananlasku.

Betonin valaminen on hidasta hommaa, mutta oikaisu ei kannata. Jos pohjat on tehty huonosti, paha on sen päälle rakentaa. Tätähän ne konsultitkin hokevat hokemasta päästyään.

Tiilien latominen ja liittäminen toisiinsa vaatii suunnitelmallisuutta, kolmiulotteista hahmotuskykyä ja ongelmanratkaisukykyä. Grillinmuuraamista voisi hyvin soveltaa esimerkiksi vaativissa johtajatason rekrytointiprosesseissa. Tiilien yhteensovittaminen on kuin organisaation suunnittelua: jokainen palanen on rakennelman itsenäinen osa, mutta tukee samalla kokonaisuutta.

Projektin tärkein opetus on se, että lopussa tulee aina opetus. Niin kävi tässäkin. Kun grilli oli kutakuinkin valmis, silmiini osui ohje, että betonin ja ensimmäisen tiilikerroksen väliin pitää asentaa esimerkiksi bitumihuopa estämään veden nousu betonista tiileen. Innokas muurari unohti tyystin, että vesi osaa liikkua myös alhaalta ylöspäin.

Opetus oli se, virheetöntä ihmistä ei ole olemassakaan. Mutta kun pohjat on tehty huolella ja parhaansa yrittää, pienet sivuliirrot kokonaisuus antaa kyllä anteeksi. Grilli on edelleen pystyssä.

Uusi omakotitalo on Lahden seudulla entistä useamman unelma – Suosikkitonteista käydään armotonta kilpailua