Lukijalta: Lievennys tuli kirjoittajan kohdalla valitettavasti liian myöhään

Johanna Castrén

Jouni Heikkilä kirjoitti Etelä-Suomen Sanomissa 17.6.2021 mielipidekirjoituksen verenluovutuksen esteistä. On arvokasta, että Heikkilä on auttanut lukuisia potilaita luovuttamalla verta ja oli edelleen valmis jatkamaan luovutusuraansa. Lämmin kiitos siitä!

On harmillista kuulla, että aktiivisen luovuttajauran jälkeen hänellä oli ikävä kokemus verenluovutuksesta ja viestinnästämme.

Vaikka suuri osa suomalaisista voi luovuttaa verta, on tilanteita, joissa luovutus ei ole mahdollista luovuttajan tai verivalmisteita tarvitsevan potilaan turvallisuuden takaamiseksi. Luovuttajavalintakriteerit ovat tarkasti säädeltyjä. Säädöksetkin muuttuvat ja säädösten puitteissa Veripalvelu itse muokkaa aktiivisesti kriteereitä, kun meille on kertynyt riittävästi tietoa ja näyttöä muutospäätöksen tueksi.

Teemme tiivistä yhteistyötä myös kansainvälisesti, joten tietoa kertyy Suomen lisäksi etenkin muista Euroopan maista.

Heikkilä kertoo kirjoituksessaan saaneensa pysyvän luovutusesteen vuonna 2016. Tällöin on noudatettu yleisesti Euroopassa käytettyä linjausta, jossa pahanlaatuisista kasvaimista asetettiin pysyvä luovutuseste – kahta poikkeusta lukuun ottamatta (ihon basaliooma ja kohdun kaulan paikallinen syöpä tai sen esiaste).

Linjauksen taustalla oli tulkinta EU:n veridirektiivistä ja varovaisuusperiaatteen mukaisesti halu olla aiheuttamatta riskiä pahanlaatuisen sairauden sairastaneelle ihmiselle sekä suojella verensiirtoja saavien potilaiden terveyttä.

Ensiluovuttajan tai pitkästä aikaa verenluovutukseen tulevan kannattaa lisäksi testata verenluovutussoveltuvuutensa ennen ajanvarausta.

3.5.2021 Suomessa luovuttajavalintakriteereitä on syövän osalta lievennetty. Valintakriteerimuutoksen taustalla on yhteistyössä eurooppalaisten asiantuntijoiden kanssa tehty näyttöön perustuva selvitys ja sen soveltaminen voimassa olevaan veridirektiiviin ja Fimean määräykseen. Kriteerejä on lievennetty siten, että suurin osa paikallisista ja hoidetuista syövistä mahdollistavat verenluovuttamisen.

Kirjoituksesta päätellen lievennys tuli Heikkilän kohdalla valitettavasti liian myöhään. Luovutuksen ikärajasäännöt estivät paluun luovuttajaksi. Verenluovuttajan tulee olla 18–70-vuotias. Ensiluovutus on mahdollista 59-vuotiaaksi asti, ja 66 vuotta täyttäneenä voi jatkaa, jos edellisestä verenluovutuksesta on enintään kaksi vuotta.

Yli 65-vuotiaiden luovutus mahdollistettiin joitakin vuosia sitten tietoon ja näyttöön perustuvan selvityksen perusteella. Siinä todettiin, että Suomessa oli mahdollista nostaa aktiivisesti luovuttavien ikärajaa viidellä vuodella.

Veripalvelu vastaa päivittäin erilaisiin verenluovutussoveltuvuutta koskeviin kysymyksiin, ja monet niistä ovat Heikkilän mielipidekirjoituksessa mainitun kaltaisia monimutkaisia asioita. Tämän vuoksi Veripalvelun verkkosivuilla veripalvelu.fi löytyy kattavasti tietoa luovutussoveltuvuudesta.

Lisäksi Veripalvelun tehtävään koulutetut hoitajat vastaavat arkisin kello 8–17 yksityiskohtaisempiin kysymyksiin verenluovutuksesta maksuttomassa infonumerossa, p. 0800 05801. Vastaamme kysymyksiin myös sosiaalisen median kanavilla.

Ensiluovuttajan tai pitkästä aikaa verenluovutukseen tulevan kannattaa lisäksi testata verenluovutussoveltuvuutensa ennen ajanvarausta osoitteessa sovinkoluovuttajaksi.fi. Suosittelen hyödyntämään näitä tietolähteitä, jotta pettymyksen verenluovutuspaikalla voi välttää.

Heikkilä ihmettelee kirjoituksessaan myös sitä, miksi hänen tietojaan löytyy Veripalvelun rekisteristä, vaikka hän on pyytänyt poistamaan tiedot verenluovutusesteen selvittyä vuonna 2016. Tämä johtuu siitä, että veripalvelulaki velvoittaa säilyttämään verenluovutuksia koskevat jäljitettävyystiedot (nimi-, henkilötunnus- ja yhteystiedot, verenluovutustiedot) 30 vuoden ajan. Veripalvelu ei siis pysty poistamaan verenluovuttajarekisteristä kaikkia luovuttajan tietoja.

Kirjoittaja on Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun vastaava lääkäri.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut