Pääkirjoitus: Paineet kasvavat ja riidat lisääntyvät hallitustyössä vaalituloksen johdosta

Sanna Marinin (sd.) hallituksen työskentelyssä tulee näkymään, että kaikki hallituspuolueet hävisivät kuntavaaleissa RKP:tä lukuun ottamatta. Markku Ulander

Kaikki hallituspuolueet kärsivät kuntavaaleissa kirvelevän tappion Ruotsalaista kansanpuoluetta lukuun ottamatta. Tämä tulee näkymään hallitusyhteistyössä, mitä työvoittoon yltäneen keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko ennakoi.

Saarikko on sanonut, että totta kai hallitusyhteistyössä tulee tiukkoja paikkoja tästä eteenpäinkin. Keskustan työvoitto on viesti siitä, että keskustalla on kanttia ja mahdollisuus jatkaa vahvasti keskustan omien näkökulmien esillä pitämistä myös hallitusvastuussa.

Kokoomus sai vaalivoiton leimaamalla Sanna Marinin (sd.) viiden puolueen hallituksen vasemmistohallitukseksi, joka yrittää ratkaista ongelmat lisävelalla ja verojen korotuksilla.

Keskustan on jatkettava hallituksessa tiukkaa talouspolitiikkaa ja kovia työllisyystoimia, jos se aikoo pärjätä vuoden 2023 eduskuntavaaleissa kokoomukselle ja perussuomalaisille. Tämä on myrkkyä kuntavaalitappion kärsineille demareille, vasemmistoliitolle sekä vihreille, jotka hyväksyivät kehysriihessä menokehysten roiman ylittämisen eli lisävelan ottamisen.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo on selittänyt puolueensa tappiota sillä, ettei vaalikeskusteluissa puhuttu riittävästi vihreiden pääteemoista. Vihreiden on profiloiduttava ilmasto- ja ympäristöasioissa aiempaa näyttävämmin, joten luvassa on uusia ”turvesotia”. Turve on vaihtumassa liikenteen päästöihin, joiden vähentäminen tuo kitkaa keskustan ja vihreiden välille.

Vihreiden vaalitappiota on selitetty myös sillä, että liberaali yleispuolue on heittäytynyt vasemmistopuolueeksi. Jos vihreät yrittävät kurssin muutosta talouspolitiikassa, se merkitsee vaikeuksia vasemmiston kanssa.

Suurimmat paineet ovat SDP:llä, keskustalla ja vihreillä.

SDP:n historiallisen alhainen kuntavaalitulos heikentää puheenjohtaja Marinin asemaa. Se tulee näkymään sekä hallituksessa että SDP:n eduskuntaryhmässä. SDP:n eduskuntaryhmästä löytyy muitakin kritisoijia kuin ryhmäjohtaja Antti Lindtman, joka ilmaisi vaali-iltana pettymyksensä vaalitulokseen.

Suurimmat paineet hallituksessa ovat SDP:llä, keskustalla ja vihreillä. Marinin henkilökohtainen suosio ei enää riitä kannattelemaan SDP:tä. Keskustan on pyyhittävä harteiltaan hallituksen vihervasemmistolainen viitta ja saatava näyttöjä hallituspolitiikan onnistumisesta. Vihreiden on löydettävä keinot, joilla puolueen luottamus äänestäjiin palautetaan.

Perusjännite valtakunnan politiikassa syntyy jo siitä, että oikeisto otti selkeän vaalivoiton ja vasemmistoenemmistöinen hallitus kärsi yhtä selvän tappion.

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut