Pääkirjoitus: Huippukokouksessa oli tärkeintä, että Biden ja Putin istuivat samaan pöytään

Joe Bidenin ja Vladimir Putinin huipputapaamiselta ei paljon odotettu eikä paljon saatu. Mikhail Metzel / Lehtikuva

Amerikka on palannut, Yhdysvaltain uusi presidentti Joe Biden korosti heti virkaanastujaispuheessaan tammikuussa. Keskiviikkona päättyneellä Euroopan-vierailullaan hän viimeistään osoitti myös käytännössä, ettei kyse ollut pelkästä sanahelinästä.

Biden ehti visiitillään keskustella maansa tärkeimpien kumppaneiden EU:n, Naton ja johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmän johtajien kanssa niin tiiviisti, että joutui lopulta varmistamaan humoristiseen sävyyn, etteivät he vain ala jo kyllästyä hänen hymyileviin kasvoihinsa.

Kysymys oli retorinen, sillä kumppanit tuskin olisivat voineet olla helpottuneempia Bidenin puheista. Ne vahvistivat, että Yhdysvallat on palannut juurilleen tärkeänä kumppanina, johon Euroopassakin voidaan taas luottaa. Transatlanttiset suhteet ovat jälleen voimissaan Donald Trumpin aikaansaaman epävarmuuden tilan jäljiltä, mikä palvelee osapuolten etua molemmin puolin valtamerta.

Vierailunsa lopuksi Biden vaihtoi pöytäseuraa läheisimmistä liittolaisistaan yhteen kovimmista vastustajistaan. Huippukokoukselta presidentti Vladimir Putinin kanssa ei paljon odotettu, eikä paljon myöskään saatu. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nosti tärkeimmäksi tulokseksi sen, että kaksikko ylipäätään tapasi toisensa. Niinistöstä on äärimmäisen tärkeää, että maailman mahdeilla on keskusteluyhteys. Silloin ainakin tiedetään mitä kukin ajattelee, vaikka yksimielisyyttä ei löytyisikään.

Tuskin edes yltiöoptimistit kuvittelivat, että Biden ja Putin olisivat ensitapaamisessaan maidensa johtajina edes yrittäneet päästä yhteisymmärrykseen kaikista niistä lukuisista kiistanaiheista, joita Yhdysvaltain ja Venäjän välille on viime vuosina syntynyt kiihtyvään tahtiin. Suhteet ovat kylmenneet niin jäisiksi, että niitä ei helpolla sulateta.

Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet ovat kylmenneet niin jäisiksi, että niitä ei helpolla sulateta.

Mutta kuten Niinistökin totesi, jännitteisessä maailmassa tarvitaan vuoropuhelua. Siksi oli tärkeää, että Biden ja Putin istuivat samaan pöytään. Näin he saattoivat asettaa toisilleen kasvotusten maidensa sietokyvyn rajat sekä omaksua yhteisen käsityksen edes siitä, mistä asioista he ovat eri mieltä. Ja mistä harvoista ehkä samaa mieltä.

Jälkimmäiseen kastiin lukeutuu molemminpuolinen tarve ryhtyä tiiviimmässä yhteistyössä vähentämään ydinsodan uhkaa ja ilmastonmuutoksen tuhoisia vaikutuksia eritoten arktisilla alueilla. Niinistö kiinnitti huomiota oikeisiin asioihin korostaessaan, että edistyminen näissä kysymyksissä olisi tärkeää myös Suomelle maamme sijaitessa epäonneksemme aivan kiristyneiden jännitteiden keskiössä.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut