Lukijalta | Valikoivaa viestintää Lahden valtuuston kokouksesta

Keskustelin tiistai-iltana toimittaja Vili Uuskallion kanssa hänen kirjoittamastaan jutusta (ESS 16.6.) sen verkkoversion julkaisemisen (ESS.fi 15.6.) jälkeen. Viestissään hän sanoi, että puheenjohtajan olisi ehkä kannattanut odottaa yhteysongelman ratkaisua ennen seuraavan pykälän käsittelyä.

Tämä olisi ollut minustakin kohtuullista, kun kyse oli kuitenkin minun läpi menneestä valtuustoaloitteestani. Jostain syystä toimittaja jätti tämän mainitsematta mielestäni tarkoitushakuisessa kirjoituksessaan.

Toimittaja unohtaa jutussaan mainita myös sen, että puheenvuorojani on häiritty etäkokouksissa alusta saakka ja hän on luvannut itsekin tehdä jutun asiasta mikäli ongelmat jatkuvat. No, ongelmat ovat jatkuneet, mutta juttua ei ole näkynyt.

Tätä häirintää sattuu Lahden kaupunginvaltuuston kokouksissa jostain syystä aina lähinnä minun puheenvuorojeni kohdalle, ja joka kerta asiasta yritetään syyttää minua, vaikka se johtuisi esimerkiksi siitä, että joidenkin mikit sattuvat aina menemään päälle ”vahingossa” juuri minun puheideni aikana ja puhe alkaa kiertää kuulokkeissa.

Maanantaina yritin päästä kokoukseen takaisin noin kymmenen kertaa ja jostain syystä päädyin joka yrityksellä normaalista poikkeavaan näkymään, kunnes nopeasti käsitellyn aloitettani käsittelevän pykälän jälkeen pääsin taas takaisin normaalisti.

Normaalisti esimerkiksi kokousten alkua siirretään, jos valtuutetulla on ongelmia päästä sisään kokoukseen tekniikan vuoksi.

Miksi jutussa ei mainita sitäkään, että kaupungilla oli ilmeisesti ollut ennen kokousta pahoja ongelmia Teams-kokouksen järjestämisen kanssa – tai ainakin näin ymmärsin valtuustoryhmien puheenjohtajapalaverissa kuullun pohjalta.

Muutama valtuutettu hämmästelikin minulle sitä, miksi kokousta ei keskeytetty valtuuston toimintatavan mukaisesti, vaan tuo aloitettani käsitellyt pykälä nuijittiin pikavauhtia läpi. Normaalisti esimerkiksi kokousten alkua siirretään, jos jollain valtuutetulla on ongelmia päästä sisään kokoukseen tekniikan vuoksi.

Nettiyhteyksissäni ei ole mitään vikaa ja ne toimivat ihan moitteettomasti, vaikka asiaa yritettiin esittää parin valtuutetun ja toimittajan toimesta muuksi. Pidin tuossa samalla paikalla heti kokouksen jälkeen Facebookin live-lähetyksen ilman ongelmia.

On outoa sattumaa, että taas kerran tämä kaikki sattui juuri, kun olisi pitänyt käsitellä aloitettani, jonka ansiosta Lahteen saatiin vihdoin yrittäjille palautteenantokanava kaupungin suuntaan. Tästä aloitteesta Etlari ei taaskaan maininnut sanallakaan, vaikka esimerkiksi kahden ison yrittäjäjärjestön vetäjät pitivät sitä todella tärkeänä lahtelaisten yrittäjien kannalta.

Kirjoittaja on lahtelainen kaupunginvaltuutettu (Pro Lahti).