Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Lukijalta | Ikäihmisten oikeuksien turvaamiseksi vahvoja keinoja

Tätä kirjoittaessani eduskunta on parhaillaan viime metreillä käsittelemässä hallituksen esitystä vanhusasiavaltuutetun viran perustamiseksi, ja uuden lain on tarkoitus astua voimaan jo heinäkuun alusta.

Ikäihmisten oikeuksien toteutumisessa on edelleen paljon puutteita ja epäkohtia, että siksi on tärkeää, että saamme nyt henkilön, jonka pääasiallinen tehtävä on toimia vahvasti vanhusten oikeuksien parantamiseksi.

Tulevan vanhusasiainvaltuutetun tehtävänä on vahvistaa vanhusväestön asemaa, edistää ikäihmisten kuulemista heitä koskevassa päätöksenteossa ja puuttua esille tuleviin epäkohtiin. Valtuutettu toimii yhteistyössä muiden viranomaisten, asiantuntijoiden ja järjestöjen kanssa.

Lisäksi valtuutettu edistää tiedotusta ja välittää ikääntyneitä koskevaa tietoa sekä edistää yhteistyötä ikääntyneiden asioita käsittelevien toimijoiden välillä. Vanhusasiavaltuutettu antaa myös säännöllisesti kertomuksen valtioneuvostolle ja eduskunnalle.

Olemme jo pitkään nähneet, miten tärkeää työtä lapsiasiainvaltuutettu tekee Suomessa lasten ja nuorten oikeuksien toteutumiseksi ja epäkohtien esille nostamiseksi, ja sama tavoite on myös tulevalla vanhusasiavaltuutetulla.

Tulevan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen yhteydessä on myös tärkeää, että riittävä edunvalvonta saadaan jalkautettua heti varhaisessa vaiheessa tuleville hyvinvointialueille. Nyt olisikin syytä pohtia, voidaanko alueilla käynnistää esimerkiksi vanhusasiamiestoiminta, jonka tehtävänä olisi huolehtia ikäihmisten oikeuksien toteutumisesta omalla alueellaan ja samalla toimia myös yhteystyötahona kuntien vanhusneuvostojen kanssa.

Keskusteluun pitäisi ottaa myös vammaisasiavaltuutetun viran ja toimiston perustaminen.

Myös vammaisten oikeuksien toteutumisessa on isoja puutteita ja siksi keskusteluun pitäisi ottaa myös vammaisasiavaltuutetun viran ja toimiston perustaminen. Tämän tehtävänä olisi varmistaa YK:n vammaissopimuksen ja näin myös vammaisten yhdenvertaisten oikeuksien toteutuminen Suomessa.

Tarvitaan vahvaa edunvalvontaa ja epäkohtiin päättäväistä puuttumista, jotta voimme parantaa eri väestöryhmien asemaa. Riittävät tukitoimet sekä ennaltaehkäisevä ja kuntouttava toiminta kuuluvat kaikille varallisuudesta riippumatta ja samalla ne säästävät tulevaisuuden sote-kustannuksia.

Kirjoittaja on kansanedustaja (sd.).