Jari Suomisen Esalainen: Mitä urheilun nimissä sopii kuvata ja julkaista?

Jari Suominen

Suomen ja Tanskan välisen jalkapallon EM-ottelun keskeyttäneen Christian Eriksenin sairauskohtauksen, ja sitä seuranneen elvyttämisen näyttäminen televisiossa ahdisti varmasti jokaista katsojaa. Tilanne oli täysin yllättävä, eikä pelaajan tuupertumisen syystä tai tilanteen lopputulemasta ollut tietoa.

Useiden tiedotusvälineiden ja erityisesti iltapäivälehtien toimittajat ja kommentaattorit paheksuivat kommenttipalstoillaan sitä, että kamera seurasi tilannetta koko ajan tiiviisti ja enimmäkseen lähikuvassa. Ilta-Sanomien Janne Oivion mielestä televisiossa nähtiin oksettava näytös. Iltalehden Mikko Räsäsen mielestä televisiossa tehtiin käsittämätön moka.

Lukijoiden ja katsojien kommenteissa olen nähnyt myös hämmennystä ja suuttumusta siitä, että ottelua seuranneet lapset ovat joutuneet näkemään ahdistavan ja pelottavan tilanteen. Media on viisaasti julkaissut myös juttuja siitä, kuinka tapahtunutta voi käsitellä lapsen kanssa.

Kööpenhaminan illan suurin taisto oli kamppailu elämästä – entisenä pelaajana ymmärrän hyvin, miksi peliä päätettiin jatkaa

Oman mediansa toimintaa ovat pyytäneet anteeksi tai pahoitelleet niin BBC:n juontaja kuin Yle:n toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Yle Urheilun päällikkö Joose Palonen kertoi STT:lle, että tapahtuneesta otetaan opiksi. Syytä onkin, sillä tapahtuneen edessä Ylen ohjaajan ja studion toiminnasta jäi mieleen puhdas hämmennys. Kisapaikalla olleet selostajat jätettiin omilleen ihmettelemään, mitä on tapahtumassa. Olisiko kuva kannattanut siirtää studioon ja saada siten vähän etäisyyttä kentän tilanteeseen. Ohjaajalla ei vaikuttanut olleen varasuunnitelmaa, jonka olisi voinut ottaa käyttöön poikkeustilanteessa.

Tanskan joukkue asettui Eriksenin ympärille näköesteeksi suojatakseen joukkuekaverinsa yksityisyyttä. Näkösuojan osana käytettiin myös katsomosta saatua Suomen lippua, mikä mediassa nostettiin esille.

Eriksenin suojelua pidettiin hienona tekona, mutta suojauksesta huolimatta kentällä työskennellyt lehtikuvaaja sai otettua sairauskohtauksen saaneesta pelaajasta kuvan, jossa tämän kasvot ja otsalla ollut käsi näkyivät.

Useat lehdet julkaisivat kuvan, vaikka se oli otettu näkösuojan läpi tilanteesta, josta ei haluttu kuvia.

Kuva kertoi olennaisen tiedon Eriksenin voinnista, mutta oliko kuvan julkaiseminen linjassa sen kanssa, että television kamerankäyttöä arvostellaan rajusti?

Lahtelainen Jari Karppinen näki EM-ottelun shokkitilanteen 15 metrin päästä: ”Hän vain tuupertui maahan” - yleisö nousi kannustamaan Christian Erikseniä, video

Television urheilulähetyksissä meille näytetään monenlaisia tilanteita, joissa kuolemanvaara on läsnä. Formulakisoissa autot hajoavat törmäyksissä tai syttyvät tuleen. Syöksylaskussa syöksytään päin aitoja, mäkihypyssä pudotaan holtittomasti rinteeseen. Jääkiekossa taidetaan zoomata tappeleviin pelaajiin, ja vaaralliset taklaukset näytetään hidastuksina.

Onko loukkaantumisen vaara sisäänrakennettu näihin lajeihin niin olennaisesti, että katsojien puolesta ei tarvitse närkästyä? Mitä, jos lätkäotteluissa kamera käännettäisiin aina pois, kun hanskat putoavat jäähän? Tai lätkäottelut merkittäisiin K12-merkinnällä ja nyrkkeily K16:lla.

Jokin vastuu on myös sillä, joka hallitsee television kaukosäädintä. Kun kuva alkaa ahdistaa, voi vaihtaa kanavaa tai sulkea television. Näin oli toiminut Iltalehden kommentaattorikin.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut