Pääkirjoitus: Varovaisuus on yhä tarpeen, vaikka Päijät-Häme palasi viimeisten joukossa koronan kiihtymisvaiheeseen

Päijät-Hämeen paluu koronan kiihtymisvaiheeseen tarkoittaa, että urheilukilpailuihinkin saa taas ottaa yleisöä enemmän kuin kourallisen. Annika Pitkänen

Päijät-Häme hyvästeli vihdoin tällä viikolla viimeisten maakuntiemme joukossa koronaepidemian vaikeimman, leviämisvaiheen.

Alueemme koronayhteistyöryhmä arvioi maanantaina tautitilanteen helpottuneen niin paljon, ettei paluulle kiihtymisvaiheeseen ollut enää esteitä. Tämä tuskin tapahtui päivääkään liian aikaisin, sillä eteläinen naapurimme Uusimaa oli tehnyt saman liikkeen jo viime viikolla, vaikka koronan ilmaantuvuusluku oli siellä suurempi kuin meillä.

Päijät-Häme ehti hetken niittää kiusallista huomiota yhdessä Kanta-Hämeen kanssa maamme ainoina leviämisvaiheen maakuntina. Maanantaina jäljelle jäi enää Kanta-Häme, joka kahdesta Hämeestä hitaampana siirtyi kiihtymisvaiheeseen vasta keskiviikkona.

Nollapäivän jälkeen varmistui viisi uutta tartuntaa

Kiihtymisvaihe tuntuu tosin tässä kohtaa nurinkuriselta termiltä. Kuvaavampaa olisi puhua vaikkapa hidastumisvaiheesta nyt, kun epidemian vakavin vaihe on jätetty tältä erää taakse ja siirryttiin tilanteeseen, jossa virus leviää verkkaisemmin eikä sairaalahoidolle ole enää yhtä suurta tarvetta kuin aiemmin.

Yhtä kaikki, nyt ollaan runsaan kolmen kuukauden piinan jälkeen takaisin kiihtymisvaiheessa, mikä käytännössä alkoi näkyä välittömästi koronarajoitusten löysentämisenä. Lahden kirjastoissa esimerkiksi palattiin heti tiistaina lähemmäs normaalioloja.

Niin asukkaiden kuin varsinkin tapahtumien järjestäjien kannalta oleellista on, että kiihtymisvaiheen myötä niin yksityis- kuin yleisötilaisuuksien tiukat henkilörajoitukset jäävät taas historiaan. Etelä-Suomen aluehallintovirasto sinetöi muutoksen tältä osin tiistaina, mutta ravintoloiden lisävapautusten kanssa pitää odottaa valtioneuvoston päätöstä.

Virusmuunnokset voivat pahentaa näkymät nopeasti.

Toki yleisötilaisuuksissa joudutaan edelleen ylläpitämään turvavälejä sisätiloissa, eikä ulkonakaan päästä elämään kuin pellossa. Helpotukset ovat kuitenkin elintärkeitä tapahtumien ja tilaisuuksien järjestäjille. He voivat nyt odottaa saavansa myös taloudellista katetta kesätapahtumilleen, sikäli kuin eivät vielä ole ehtineet peruuttaa niitä. Myös ravintoloitsijoiden piina helpottunee jossain määrin

Nyt näyttää siltä, että kesää päästään viettämään Päijät-Hämeessä tästä eteenpäin melkein vanhaan malliin. Tai ainakin kuten vuosi sitten. Varmaa se ei vieläkään ole, sillä liikkeellä olevat virusmuunnokset voivat pahentaa näkymät nopeasti ja arvaamattomasti, kuten Kanta-Hämeessäkin viime kuussa tapahtui.

Varovaisuus on yhä tarpeen senkin vuoksi, jotta Päijät-Hämeessä päästäisiin palaamaan epidemian perustasolle. Se olkoon kaikkien päijäthämäläisten seuraava yhteinen tavoite.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut