Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Tavoitteena lukeva Lahti – tartu kesälomalla kirjaan

Koulujen koronan ehdoilla toteutettu lukuvuosi on saatu päätökseen. Sen lisäksi, että oppilaat, opiskelijat ja opettajat ovat lomansa tai koulutyön kesäkeskeytyksensä ansainneet, on vihdoin ilman tekosyitä aikaa lukea.

Lukemisen hyötyjä on monia. Lukeminen sekä sivistää että kehittää ajatteluntaitoja. Se viihdyttää ja laskee stressitasoja. Se myös lisää keskittymiskykyä ja tunnetaitoja.

Mikä olennaisinta: lukutaito kehittyy jatkuvasti, mutta niin kuin kaikki taidot, myös lukeminen vaatii pitkäjänteistä harjoittelua ja toistoja.

Lukutaidon merkitys on tunnustettu monissa yhteyksissä. Vuoden lopussa Opetushallitus julkistaa kansallisen, kaiken ikäisiä koskevan lukutaitostrategian. Strategia käsittää myös alueellisia ja paikallisia toimia lukutaidon edistämiseksi.

Päiväkodit, koulut ja kirjastot tekevät arvokasta työtä lukutaidon edistämiseksi, mutta se työ ei yksin riitä. Kotien merkitys lukutaidon edistämistyössä on tärkeä. Kuntatasolla tarvittaisiin toimenpiteitä, joilla lukutaidon merkitystä voitaisiin korostaa kaikilla palvelualoilla ja esimerkiksi seuratoimintaa tukemalla.

Tässä vaiheessa vuotta riittää vielä tämä: kannustan kaikkia kesälomalaisia tarttumaan kirjaan ja lukemaan. Koronan kurittaman vuoden päätteeksi ansaitsemme seikkailuja ja iloa. Ne voidaan helposti saavuttaa antautumalla kirjallisuuden vietäväksi.

Kirjoittaja on lahtelainen äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja.

Koronan kurittaman vuoden päätteeksi ansaitsemme seikkailuja ja iloa.