Lukijalta: Poliittista peliä hädässä olevien kustannuksella – Lahden Tapanilan uhkasakkopäätös on klassinen esimerkki häpeällisestä nimby-ilmiöstä

Kai Henttonen

Hyi helvetti. Ei ole ehkä kohteliasta aloittaa näin, vaikka helvetti onkin perinteellinen teologinen ja uskonnollinen käsite. Silti nämä sanat nousivat spontaanisti huulilleni lukiessani Lahden kaupungin, tarkemmin sen rakennus- ja ympäristölupalautakunnan päätöksestä asettaa Punaiselle Ristille ja Tapanilan Kartanokodit -yhtiölle uhkasakko.

Tavoite on selvä – lopettaa mielenterveysongelmista kärsivien turvapaikanhakijoiden, toisin sanoen turvattomimpiin kuuluvassa asemassa olevien ihmisten tukeminen Tapanilassa. Päätös on klassinen esimerkki häpeällisestä nimby-ilmiöstä: ongelmissa olevia ihmisiä saa toki auttaa, muttei ei minun nurkillani.

Aktiivisia vastustajia ovat lehtiuutisen mukaan alueen uudet asukkaat uusissa taloissaan. Heitä sairaiden ihmisten läheisyys näyttää vakavasti häiritsevän. Missä määrin avun tarvitsijoiden maahanmuuttotausta vaikuttaa asukkaiden pelkotilaan, jääköön arvailujen varaan.

Lahden kokoomus profiloitui sopivasti vaalien alla tukiasumisesta häiriintyneiden asukkaiden ensisijaisena tukijoukkona ja sai sopivaa tukea muiden puolueiden edustajilta, perussuomalaiselta, keskustalaiselta ja sosiaalidemokraatilta. Kokoomuksen kaikki kolme edustajaa olivat kuitenkin harvinaisen yksimielisiä, halusipa yksi yrittäjäpuolueen edustaja vielä nostaa uhkasakkoa reippaasti. Vaaliehdokas tietysti hänkin.

Lahden kokoomuslaiset eivät valitettavasti kovinkaan usein ole profiloituneet oman puolueensa kärkijoukkona, sen merkittävinä innovaattoreina tai edes Lahden kehityksen rohkeina linjaajina. Nyt osa heistä näyttää unohtaneen jopa oman puolueensa periaate- ja tavoiteohjelmat.

Periaateohjelmassaan kokoomus korostaa: ”Ihmisen on saatava aina elää ilman pelkoa, vapaana väkivallasta. Vakaan ja luotettavan julkisen vallan tärkeimpiin tehtäviin kuuluu turvallisuuden takaaminen jokaiselle.”

Ei liene vaikea arvioida, kenen turvallisuus on pahemmin järkkynyt, alueen asukkaiden vai mielensä terveyden kanssa kamppailevien turvapaikanhakijoiden.

Asemakaavan kirjaimeen vetoavan lautakunnan enemmistön kannattaa kuunnella myös seuraavaa kokoomustulkintaa: ”Turvallisuutta ei voi ajatella vain laki- ja järjestysasiana. Keskeistä on löytää ajoissa ja tuoda avun äärelle ne ihmiset, jotka syystä tai toisesta kohtaavat elämässään sellaisia vaikeuksia, joita eivät omin voimin pysty ylittämään.”

Oivallisia lauseita, joita edes lautakunnan kokoomuslaiset eivät näytä pahemmin sisäistäneen. Ei liene vaikea arvioida, kenen turvallisuus on pahemmin järkkynyt, alueen asukkaiden vai mielensä terveyden kanssa kamppailevien turvapaikanhakijoiden.

”Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei voi olla lakikaan”. Näin todettiin aikaan Olaus Petrin Tuomarinohjeissa. Oikeus ja kohtuus ja niiden lisäksi kaikki inhimillisyys on kovin kaukana Lahden kaupungin päätöksestä. Tässä pelataan poliittista peliä hädässä olevien kustannuksella. Lahtelaisena minua yksinkertaisesti hävettää.

Kirjoittaja on lahtelainen pappi ja eläkeläinen.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut