Pääkirjoitus: Lahdessa valtuuston voimasuhteet muuttuvat ja puheenjohtajistossakin voi tulla vaihdoksia

Lahtelaiset äänestivät kaupunginvaltuustoon uudenlaiset voimasuhteet. Mirja Hussain

Lahdessa kuntavaalien tulos tarkoittaa sitä, että politiikan tekemiseen tulee muutoksia. Vaikka SDP ja kokoomus säilyttivät paikkansa kahtena suurimpana puolueena, kumpikin menetti sekä kannatustaan että paikkoja edellisiin vaaleihin verrattuna. Odotetusti perussuomalaiset kasvatti asemiaan selvästi vaikka varsinainen jytky jäikin saamatta. On mahdollista, että Pro Lahti nappasi osan perussuomalaisten äänistä. Perussuomalaisten paikkaluku kasvoi edellisistä vaaleista viidellä ja Pro Lahden kolmella. Paikkaluvulla mitattuna Pro Lahti nousi tasoihin vihreiden kanssa ja puoluekannatuksessa se kiilasi ohi.

Jos tuloksia verrataan nykyiseen valtuustoon, muutokset olivat pienempiä. Kokoomusloikkareiden vuoksi kokoomuksen paikkaluku itse asiassa kasvoi yhdellä ja perussuomalaiset sai "vain" kolme paikkaa lisää.

Punavihreä akseli murtui ja menetti enemmistön valtuustossa.

Onkin mielenkiintoista nähdä, millaisia blokkeja valtuustoon syntyy. Kokoomus ja demarit tarvitsevat yhden lisäpaikan enemmistöä varten. Kokoomus, perussuomalaiset ja Pro Lahti jäisivät kahden paikan päähän enemmistöstä. Tarvittavia apupuolueita voi löytyä niin kristillisdemokraateista kuin keskustastakin, asiasta riippuen.

Kaupunginhallitusta vaalitulos ei välttämättä ravistele kovin paljoa. Demarit saattaa säilyttää neljä paikkaa ja kokoomus kolme. Perussuomalaiset saisi yhden lisäpaikan. Iso kysymys on, kiinnostaako valta ja paikka kaupunginhallituksessa Pro Lahden Kalle Aaltosta. Ryhmän keräämällä neljänneksi suurimmalla äänimäärällä pitäisi kiinnostaa, koska äänestäjät antavat mandaattinsa vallankäytölle.

Kolmatta valtuustokauttaan aloitteleva Aaltonen on valitellut sitä, että muiden puolueiden kanssa on ollut vaikeuksia löytää saumaa yhteistyölle. Kyvykkyys yhteistyölle päästäänkin mittaamaan heti uuden valtuuston alkutaipaleella. Aaltonen on halunnut uudistaa luottamustehtävien jakoa niin, että jokainen saa valita vuorollaan vapaana olevia paikkoja. SDP:lle ja kokoomukselle tämä malli ei ole sopinut.

Äänestystulos voi enteillä muutoksia myös puheenjohtajistoon. SDP:n ääniharava Mika Kari voisi olla kiinnostunut kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävästä. Se tarkoittaisi joko kansanedustajan työstä luopumista tai puheenjohtajan tehtävien muuttamista sivutoimiseksi. Henkilöitä joutuvat pohtimaan myös kokoomus ja perussuomalaiset. Perussuomalaisilla Mira Nieminen voisi olla potentiaalinen varapuheenjohtaja Rami Lehdon keskittyessä kansanedustajan työhön.

Kyvykkyys yhteistyölle mitataan heti valtuustokauden alussa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut