Lukijalta: Hankintaosaaminen tukee verovarojen käyttöä

Tuukka Liukko, Jukka Lempiäinen

Kunnallinen päätöksenteko saa jälleen kesäkuussa uusia hartioita tulevaksi kaudeksi. Haluamme muistuttaa tulevia kuntapäättäjiä korjausvelan sekä kuntien ja kuntayhtiöiden hankintamenettelyjen vaikutuksesta aluetalouteen.

Kuntien rakennuskannassa ja tieverkostossa on runsaasti korjausvelkaa, jota riittämätön kunnossapito- ja peruskorjausinvestointien määrä lisäävät jatkuvasti. Valtakunnallisten selvitysten perusteella korjausvelka on jopa kymmenen prosenttia rakennuskannan arvosta.

Tämä tarkoittaa Päijät-Hämeen osalta kiinteistöissä noin 297 miljoonan euron korjausvelkaa. Päätöksenteon keskiöön tulisi nostaa kiinteistö- ja infra-omaisuuden kunnon järjestelmällinen kartoitus sekä kunnossapidon ja korjausinvestointien dataan perustuva strateginen suunnittelu.

Miljoona euroa rakentamiseen työllistää 13–16 henkilöä. Verojen osuus on 40–45 prosenttia rakentamiseen sijoitetuista euroista. Jos kuntakiinteistöjen ja infran korjausvelkaa pienennetään kolme prosenttia vuodessa, on sen vaikutukset aluetaloudelle Päijät-Hämeen osalta noin 1 100 henkilötyövuotta ja verokertymän lisäys noin 18 miljoonaa euroa.

Täytyy muistaa, että valtaosa toimialan yrityksistä on paikallisia, työllistävät paikallisesti sekä maksavat yhteisöverot paikallisesti. Näin ollen on perusteltua sanoa, että toimialalla on merkitystä aluetalouden kannalta.

Tekemällä samalla säilytettäviin kuntakiinteistöihin energiatehokkuusinvestoinnit, on mahdollista saavuttaa 80 prosentin vähennys käyttövaiheen hiilijalanjälkeen ja kymmenen prosentin efektiivinen korko (IRR) investoinneille.

Täytyy muistaa, että valtaosa toimialan yrityksistä on paikallisia ja ne työllistävät paikallisesti.

Tarkoituksenmukaisesti valitut hankintamenettelyt, esimerkiksi sopivan tasoiset referenssi- ja liikevaihtovaatimukset, lisäisivät kilpailua ja mahdollistavat eri kokoisten toimittajien mukanaolon. Onnistuminen hankinnoissa edellyttää kunnilta hankintaosaamista ja sen jatkuvaa kehittämistä. Hyvä hankintaosaaminen tukee kunnallisten verovarojen järkevää käyttöä.

Kirjoittajista Liukko edustaa Infra ry:tä ja Lempiäinen Talonrakennusteollisuus ry:tä.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut