Lukijalta: Maakunnan yliopistoyhteistyötä lisättävä

Hanna Alava

Alakoululaisten huoltajat ilmaisivat huolensa siitä, että ensi lukuvuonna luokanopettaja opettaa englantia aineenopettajan sijasta. He eivät usko opetuksen laadun säilyvän yhtä hyvänä kuin aineenopettajan johdolla.

On totta, että asiaan vihkiytyneellä opettajalla on enemmän tietopohjaa ja osaamista valmiina. Luokanopettajat tosin perehtyvät jatkuvasti uusiin kokonaisuuksiin.

Opettaja, joka vie oppilaita vuosiluokalta toiselle, ottaa vuosittain haltuun päivittyneitä sisältöjä. Suuri tehtävä on samalla kasvattaa oppilaita löytämään lahjansa ja tulemaan toimeen muiden kanssa.

Valtion rahoitusmalli ohjaa siihen, että pienissä kouluissa aineenopettajiin ei ole mahdollisuutta. Joillakin luokanopettajilla on aineenopettajan pätevyys eri oppiaineissa. Heitä kutsutaan kaksoiskelpoisiksi opettajiksi.

Olisi suotavaa, että useammalla opettajalla olisi mahdollisuus täydentää opintojaan esimerkiksi ruotsin, englannin, matematiikan tai muun oppiaineen cum laude -opinnot suorittaen. Lahden seudulla myös erityisluokanopettajista on suorastaan pulaa.

Opintoihin on kuitenkin työlästä saada opinto-oikeus, ja usein opintojen täydentäminen vaatisi oleskelua yliopistopaikkakunnalla. Terveystieto tuntuu olevan ainoa aine, johon saa kohtuullisella vaivalla suoritusoikeuden ja jota on mahdollista opiskella myös etäopiskellen.

Maakunnassa kannattaisi panostaa opettajien mahdollisuuteen erikoistua oppiaineisiin ja erityispedagogiikkaan työn ohessa.

Mielestäni maakunnassamme kannattaisi panostaa opettajien mahdollisuuteen erikoistua oppiaineisiin ja erityispedagogiikkaan työn ohessa. Uskoisin monen tarttuvan tilaisuuteen: erikoistuminen näkyy myös palkassa. Mikä taho Päijät-Hämeessä voisi koordinoida yhteistyötä yliopistojen kanssa?

Kirjoittaja on Kirkonkylän koulun (Nastola) rehtori.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut