Rami Lehdon Vierailija-kirjoitus: Vihreä siirtymä kortistoon

Rami Lehto

Maamme hallituksen tavoite on saada Suomi hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä. Naapurimaamme Ruotsin tavoite on vuoteen 2045 mennessä ja EU:n yhteinen tavoite on vuodessa 2050. Todettakoon, että Lahden kaupungin tavoite olla hiilineutraali jo vuoteen 2025 mennessä.

Valtioneuvoston julkaisussa "Vihreät toimet, ilmastopolitiikan vaikutuksia työllisyyteen" todetaan, että kansantalousmallilla tehtyjen laskelmiemme mukaan ilmastopolitiikan vaikutus kokonaistyöllisyyteen on pitkällä aikavälillä negatiivinen. Suomen muuta EU:ta tiukempi ilmastopolitiikka siis voimistaa negatiivista työllisyysvaikutusta. Kaikkein kovimmin se iskee juuri ikääntyneeseen työväestöömme.

Muita kireämmät ilmastotavoitteet johtavat siihen, että hallitus on siirtämässä etukenon ilmastotoimillaan viimeisetkin teollisuutemme työpaikat maamme rajojen ulkopuolelle samaan aikaan, kun maassamme on satojatuhansia ihmisiä työttömänä ja samaan aikaan, kun hallituksen tavoitteena on jopa kaksinkertaistaa työperäinen maahanmuutto. Vuosittaista lisäystä kertyisi jopa kymmenellä tuhannella työperäisen maahanmuuttajan verran.

Tämä kaikki tapahtuu samaan aikaan, kun hallitus on tuomassa suomalaisille työttömille aktiivimalli kakkosen. Samaan aikaan, kun hallitus on linjannut vievänsä ikääntyneeltä työväestöltä mahdollisuuden työttömyyspäivärahan lisäpäiviin, eli eläkeputkeen. Samaan aikaan, kun hallitus ei hyväksynyt yli 55-vuotiaita mukaan työllisyyden kuntakokeiluun. Työllisyyden kuntakokeiluun, johon kyllä pääsevät kaikki maahanmuuttajat ja vieraskieliset heti työttömyyden alkumetreillä. Suomalaiset yli 55-vuotiaat kelpaavat vasta, kun heistä tulee pitkäaikaistyöttömiä.

Ikääntyneet työttömät jätetäänkin nyt oman onnensa nojaan, vain aktiivimallin karenssit seuranaan. Kun työttömiltä viedään eläkeputki, heiltä viedään myös mahdollisuus kartuttaa eläkettä, jota ansiosidonnaisella kertyisi, mutta ei työmarkkinatuella. Hallitus ryhtyy siis jakamaan korotettuja rangaistuksia yli 55-vuotiaille työttömille. Samalla hallitus paljastaa, kuinka vähän se arvostaa työttömäksi joutunutta duunaria.

Kuka sitten näistä ratkaisuista hyötyy? Yritykset, jotka haluavat irtisanoa ikääntyneitä työntekijöitään. Samalla heille houkutellaan halpatyövoimaa ulkomailta, polkemaan palkkoja alas suomalaisilta duunareilta. Heiltä, keillä vielä työpaikka on. Suurin osa maahanmuuttajista saapuu tänne tekemään töitä minimipalkalla, tai jopa alle.

Olisi parempi turvata teollisuuden toimintakyky ja työpaikat, kuin lisätä työperäistä maahanmuuttoa.

Asiat voivat siis kääntyä päälaelleen, ja ikääntyneitä irtisanotaan entistä herkemmin tulevaisuudessa ja heidät korvataan entistä enemmän halpatyövoimalla. Samalla työttömien duunareiden eläkekertymä laskee ja tulevaisuuden ostovoima jää pienemmäksi. Vaikutus voi olla jopa taitettua indeksiä suurempi. Ammattiliittojen työttömyyskassat säästävät myös, kun työttömät tippuvat pois eläkeputken ansiosidonnaiselta.

Mielestäni olisi parempi tehdä toimia, joilla turvattaisiin teollisuuden toimintakyky ja työpaikat Suomessa, kuin lisätä työperäistä maahanmuuttoa ja kurjistaa työttömien tilannetta entisestään.

Kirjoittaja on lahtelainen kansanedustaja (ps.).

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut