Ehdokkaalta: Valeuutiset ovat rantautuneet Suomeenkin

Mona Pyykkönen

Viralliseen vaalipäivään on vain hetki, minkä vuoksi muutamat ehdokkaat ovat lähteneet vaalilaukalle. Sosiaalisessa mediassa ja lehdissä leviää harmittoman oloisia, mutta demokratian kannalta hyvin vaarallisia valeuutisia. Useimmiten valeuutinen määritellään uutista muistuttavaksi sisällöksi, jonka tarkoituksena on tahallaan johtaa lukija harhaan. Niiden pyrkimys on vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen, äänestyskäyttäytymiseen tai oman edun tavoittelu. Helpoimmin ne leviävät sosiaalisessa mediassa, koska sinne voi käytännössä kirjoittaa kuka vain, mitä vain.

Valeuutisia on levitetty jo useiden satojen vuosien ajan, mutta suuremman yleisön tietoisuuteen ne nousivat vuoden 2016 Yhdysvaltojen presidentinvaalien aikana. Sen jälkeen ilmiö on levinnyt ympäri maailmaa ja ollut yhdistettävissä useiden maiden vaaleihin liittyvään uutisointiin. Mielestäni on hyvin pelottavaa, että monet ehdokkaat, puolueet ja ryhmät jakavat tällaisia väärennettyjä uutisia omassa kampanjaviestinnässään. Nämä väärennetyt uutiset viittaavat pohjimmiltaan valheellisiin tietoihin, jotka muistuttavat tarkasti uutisia ja hyödyntävät olemassa olevia julkisia uskomuksia, vaikuttaakseen vaalikäyttäytymiseen.

Monesti ihmiset ovat melko sinisilmäisiä ja uskovat kaiken, mitä he lukevat sosiaalisesta mediasta tai lehdistä. Monella ihmisellä ei ole riittävää tietoa lukemistaan uutisista, minkä takia he uskovat kaiken, mitä he lehdestä tai sosiaalisesta mediasta lukevat ilman minkäänlaista lähdekritiikkiä. Sen takia on äärimmäisen vaarallista, että ehdokkaat jakavat väärää tietoa omassa vaalikampanjassaan. Heidän viestinnästä ei pysty selkeästi erottamaan, mikä on fakta ja mikä henkilökohtainen mielipide, vaan omat mielipiteet esitetään faktoina ilman tieteellistä perustelua.

Sen takia kannustan ihmisiä kriittiseen medialukuun niin sosiaalisessa mediassa kuin paperilehdissä. Vaalien aikana tai niiden jälkeenkään ei ole hyväksyttävää jakaa väärää tietoa oikeina faktoina. Äänestäjät pitäkää silmät auki ja olkaa valppaana. Onnea kaikille kanssaehdokkaille!

Kirjoittaja on lahtelainen Lahden Kokoomusnuorten puheenjohtaja ja kuntavaaliehdokas (kok.).

Mielestäni on hyvin pelottavaa, että monet ehdokkaat, puolueet ja ryhmät jakavat väärennettyjä uutisia omassa kampanjaviestinnässään.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut