Pääkirjoitus: Raskaasti alijäämäinen budjettikehys on varoitusmerkki Lahden uudelle valtuustolle

Valtion koronatuki nosti Lahdenkin talouden ylös kuopasta, mutta ilo on jäämässä odotetusti lyhytaikaiseksi. Sami Lettojärvi /Arkisto

Lahden kaupunginhallitus hyväksyi alkuviikosta ensi vuoden talousarvion valmistelun pohjaksi laadintaohjeen, joka paljastaa, kuinka kovaan paikkaan kuntavaaleissa valittava uusi valtuusto joutuu heti ensi töikseen.

Laadintaohje ennakoi, kaikkine siihen sisällytettyine tasapainottamistavoitteineenkin, peräti 19 miljoonan euron alijäämää ensi vuodelle. Kyse on tosin tässä vaiheessa vasta varsin karkeasta arviosta, jolla on yleensä ollut tapana tarkentua huomattavasti budjetin valmistelun edetessä. Raskaasti miinusmerkkinen lukema kelpaa silti hälytysmerkiksi siitä, että Lahdessakin joudutaan viimeistään ensi vuonna palaamaan ankeaan arkeen tuloksellisesti ennätyksellisen hyvän viime vuoden jälkeen.

Kun kunnat keväällä julkistivat toinen toistaan parempia tilinpäätöksiä, valistuneimmat osasivat varoittaa, ettei ilosta tule pitkäaikaista. Kuntien talouden nosti notkosta huipulle vain ja ainoastaan valtion aviokätinen koronatuki. Kun sitä ei enää jatkossa ole luvassa, kunnat joutuvat tulemaan taas toimeen omillaan tulevina vuosina. Eivätkä ne vuodet näytä ruusuisilta ilman määrätietoisia toimia talouden tasapainottamiseksi kestävälle tolalle.

Toki Lahti on taloutensa kanssa sikäli vielä turvallisessa asemassa, että taseeseen on kertynyt takavuosilta ylijäämää runsaat 170 miljoonaa euroa. Hätätilanteessa siitä riittää ammennettavaksi esimerkiksi koronan jälkien sinänsä välttämättömään paikkailuun, koska yksi alijäämäinen vuosi ei vielä laivaa kaada. Eikä varsinkaan, jos kaupungin tämänhetkiset laskelmat tasapainoon pääsemiseksi vuoteen 2024 mennessä pitäisivät loppuun asti kutinsa.

Ikävä kyllä Lahdessa on ennenkin sorruttu vain asettamaan tavoitteita tasapainon saavuttamiseksi tietyssä ajassa ilman, että olisi kyetty päättämään riittävistä toimista maaliin pääsemiseksi. Tässä uuden valtuuston olisi kyettävä paljon parempaan kuin edeltäjiensä, sillä taseen ylijäämät eivät ole ikuisia, jos miinusmerkkisistä tuloksista tulee taas tapa eikä poikkeus.

Uuden valtuuston olisi kyettävä paljon parempaan kuin edeltäjiensä.

Vaikka kaupunginhallitus päätti nyt miinusmerkkisistä budjettikehyksistä, alijäämää ei pidä ottaa jatkovalmistelussa itsestään selväksi tavoitteeksi. Vielä on kuukausia aikaa kääntää kivet ja kannot, jotta lopullinen budjettiesitys saataisiin nostetuksi plussan puolelle.

Asiassa auttaisi, jos koronavitsaus hiipuisi entisestään ja Suomen talous vauhdittuisi niin railakkaaseen nousuun, että se poikisi kosolti lisää verotuloja Lahdenkin kassaan.

Tässäkin mielessä kannattaa toivoa, että nyt lupaavalta vaikuttava koronatilanne jatkuisi yhtä hyvissä merkeissä kesän jälkeenkin. Niin voi käydä, mutta vain sen varaan ei taloudenpidossa kannata laskea.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut