Jukka Airon Esalainen: Ex-kulttuuriministeri Arhinmäki sai Huuhkajien kannattajana aikaan sykähdyttävimmän kulttuuritekonsa

Jukka Airo

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän nykyinen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki piipahti poliittisen uransa huipulla kulttuuri- ja urheiluministerinä Jyrki Kataisen (kok.) sixpack-hallituksessa. Sykähdyttävimmän kulttuuritekonsa hän on silti saanut aikaan vasta tänä keväänä tuoreella kirjallaan Kaiken se kestää.

Kyse on Arhinmäen jalkapallomuistelmista. Opuksessaan hän on purkanut paperille kaikki ne tunnemyrskyt, joita A-maajoukkueemme kannattajat joutuivat kokemaan ennen kuin Huuhkajat onnistui pelaaman itsensä ensimmäisiin arvokisoihinsa.

Arhinmäki on todellinen kokemusasiantuntija, sillä hän on nähnyt omin silmin suurimman osan Huuhkajien otteluista 10-vuotiaasta pikkujunnusta lähtien. Sarja alkoi 1986 ja se on jatkunut liki katkeamattomana, vaikka kiireiseltä poliitikolta se on edellyttänyt mitä suurinta luovuutta. Ihailtavan usein Arhinmäki on onnistunut pujahtamaan kesken tärkeiden neuvottelujen kannattamaan Huuhkajia ulkomaille asti. Ja aina yhtä uskollisesti fanikatsomoihin joissa hän viihtyi ministerivuosinaankin mieluummin kuin kutsuvierasaitiossa.

Paljon muuta iloa Huuhkajat eivät faneilleen pitkään aikaan tuottaneetkaan kuin matkustelu ja seuranpito. Arhinmäki käy tarkasti lävitse maajoukkueen harvat voitot ja paljon useammat pettymykset, joista raskaimmaksi jäänee tasapeli Unkaria vastaan Olympiastadionilla sateisena syysiltana 1997. Yliajalla viiden meikäläisen voimin tehty oma maali romutti MM-kisahaaveet ja sai Arhinmäenkin toviksi pois tolaltaan.

Viime vuosikymmenen lopulla Huuhkajien kurssi vihdoin kääntyi päävalmentaja Markku Kanervan johdolla, ja voitot alkoivat olla sääntö eivätkä poikkeus. Huipennus koettiin toissa marraskuussa Töölön stadionilla, kun Huuhkajat rökitti piskuisen Liechtensteinin ja varmisti pääsynsä luvattuun maahan.

Arhinmäki oli tietysti paikalla, mutta ei epäonnekseen nähnyt livenä lahtelaisen Jasse Tuomisen tekemää voittomaalia, koska oli silloin helpottamassa jännityksen sekoittamaa vatsaansa stadionin wc-tiloissa. Loppuhuipennukseen hän sentään ehti mukaan. Tuhansien muiden kannattajien tavoin myös Arhinmäki ryntäsi ottelun päätyttyä kentälle riemuitsemaan yhdessä pelaajien kanssa historiallisesta saavutuksesta. Nähtäväksi jää, tuleeko samanlaiselle purkaukselle tarvetta EM-kisoissa.

J alkapallokaupunki Lahti kin vilahtaa kirjassa. Aiheellisesti Arhinmäki muistuttaa, että huuhkajien kannatuslaulu Oi Suomi on on tuontitavaraa Englannista, ja ensimmäisen suomalaisversion siitä tekivät FC Lahden kannattajat ( Oi Lahti on) paljon ennen Huuhkaja-faneja.

Kehuessaan Suomi-futiksen parantuneita olosuhteita Arhinmäki paheksuu, että Veikkausliigaa pelataan silti yhä ”jopa hiihtostadioneilla”. Olen nähnyt Arhinmäen Lahden stadionin betonikatsomossa ja tiedän hänen tietävän, ettei monikäyttöisellä areenalla hiihdetä silloin, kun siellä pelataan futista. Uskonkin hänen halunneen herätellä sivalluksellaan päättäjiä sen puolesta, että kuningaslaji ansaitsee myös Lahdessa arvoisensa olot, oman stadionin Kisapuistoon.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut