Ehdokkaalta: Tehdään Lahdesta kasvukeskus

Jari Kaitera

Muuttovirta kääntyi koronan ja etätyön myötä pois kallista ja ahtaasta Helsingistä. Lahden kasvu oli silti vain 0,1 prosenttia. Uudet veronmaksajat kustantavat hyvät palvelut ja kohtuullisen verotason. Parannetaan Lahden julkisuuskuvaa. Kerrotaan perinteisessä ja sosiaalisessa mediassa laadukkaasta ja edullisesta asumisesta, upeasta luonnosta ja sujuvista liikenneyhteyksistä.

Päättäjät tyrmäsivät Lahden 2026 asuntomessut. Kunnallistekniikan rakentaminen oli kuulemma liian kallista. Tämä päätös pitää pyörtää. Messut vaikuttavat huimasti Lahden vetovoimaan, asukaslukuun ja talouden kasvuun. Ne tuovat myös yrittäjille lisää tuloja.

Hyvinkää on jo pitkään hankkinut ja kaavoittanut uusia asuinalueita (HS 1.6). Metsäkaltevan 2013 asuntomessut toivat 47 000 asukkaan kaupunkiin tuhat uutta asukasta. Nyt työn alla on tontit 6 000:lle. Väestönkasvu on 0,4 prosenttia vuodessa. Silti laadukkaat palvelut on toteutettu.

Tehdään sama, käynnistetään Lahden kasvu. Kaavoitetaan kohtuuhintaisia laatutontteja vesistönäkymin. Niemi on loistava alue messuille.

Lahden työttömyys on huima 18 prosenttia, nuorison jopa 25 prosenttia. Tarvitsemme kipeästi tänne uusia yrityksiä ja työpaikkoja.

Eskilstuna on Lahden kokoinen kaupunki sata kilometriä Tukholmasta. Kaupungin johto ja Ruotsin ministerit lobbasivat IT-jättejä järjestelmällisesti vuosia. Amazon perusti Pohjoismaiden logistiikkakeskuksensa kaupunkiin. Pitkäjännitteinen työ toi tulosta 2021. Kiinalainen Senior Technology Material investoi 250 miljoonaa euroa sähköautojen akkutehtaaseen. Työpaikkoja syntyy 600. Eskilstunasta on tullut Euroopan elektroniikkateollisuuden ja logistiikan businesshubi.

Perustetaan Lahden nyrkki, elinkeinopoliittinen iskuryhmä.

Sama strategia toimii myös Lahdessa. Perustetaan Lahden nyrkki, elinkeinopoliittinen iskuryhmä, johon kootaan edustus kaupungin johdosta ja muista toimijoista. Kontaktoidaan IT-, cleantech- ja energia-alan innovatiivisia yrityksiä. Tavoitteena saada iso globaali yritys ja monta pienempää tänne.

Lahti kaipaa uusia ajatuksia ja tekoja. Tehdään yhdessä Lahdesta Suomen uusi kasvukeskus.

Kirjoittaja on lahtelainen kuntavaaliehdokas (kok.).

Kommentoi