Ehdokkaalta: Digitalisoimisella saadaan säästöjä

Lasse Järvinen

Vahva talous antaa mahdollisuuden kehittää Lahtea tasapuolisesti. Kaikilla päättäjillä on tavoite tehdä Lahdesta parempi paikka. Politiikan on oltava uskottavaa tekemistä, jossa teot puhuvat. Keinot on oltava kuitenkin päättäjien yhteisiä.

Tällä hetkellä Lahtea kehitetään ottamalla lisää velkaa, jota on nyt yli 3 000 euroa asukasta kohden. Viisi vuotta sitten velkaa oli 1 700 euroa, joten velka on lähes tuplaantunut viidessä vuodessa. Tämä on raskas taakka lapsillemme ja heidän lapsilleen, kun velat on aina maksettava pois.

Lahti on kehittynyt huimasti viimeisen kahden kymmenen vuoden aikana, on saatu nopeat yhteydet pääkaupunkiseudulle, keskustan viihtyvyys on parantunut, uusi hybridi matkakeskus, radanvarteen tulossa asuntoja. Merkittävä cleantech- ja ympäristöalan keskittymä. Hiilineutraali 2025 sekä yliopisto. Uuden eteläisen kehätien mahdollisuudet.

Kehitys ei kuitenkaan voi koskaan pysähtyä, mutta ei kaikkea velaksi. Yksi keinoista terveempää taloutta kohti on digitalisoida Lahti. Digin avulla voi keventää raskasta organisaatiota huimasti ja tätä kautta vähentää jopa verotulojen tarvetta. Digitaalisten asukaslähtöisten palvelujen tuomien mahdollisuuksien avulla emme tarvitse tulevaisuudessa suuria ja kalliita palvelurakennuksia tai lasikattoja, vaan toiminnat voidaan siirtää verkkoon ja kaupungin kevyet palvelupisteet sinne missä ihmiset liikkuvat.

Lahdessa on yrityksiä noin 4 000. Näistä mikro- ja pienyrityksiä on 97 prosenttia. Niitä syntyy tällä hetkellä Lahteen ja koko Suomeen eniten. Lahti tarvitsee kipeästi työpaikkoja, sillä Lahdessa on Suomen korkein nuorisotyöttömyys, ja kokonaistyöttömyysaste on peräti 17,2 prosenttia. Työllisyyden kuntakokeilu on isossa roolissa saada pitkäaikaistyöttömät töihin. Pidänkin tärkeänä keinona suunnata merkittäviä voimavaroja uusien pk-sektorin yritysten sijoittumisesta Lahteen. Kunta voi vaikuttaa antamalla kilpailukykyisen alustan, kasvupolun, jossa kasvattaa menestyviä yrityksiä, jotka luovat työpaikkoja.

Vahva talous edellyttää voimakasta vuorovaikutusta elinkeinoelämän kanssa.

Kirjoittaja on lahtelainen yrittäjä ja kuntavaaliehdokas (kok.).

Yksi keinoista terveempää taloutta kohti on digitalisoida Lahti.

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut