Ehdokkaalta: Lapsi päätöksenteon keskiöön – puretaan lapsiperheköyhyys panemalla toimeen lapsistrategia

Maria Mäkynen

Valtaosalla lapsista asiat ovat hyvin koulussa ja kotona, mutta osa lapsista ei saa tukea kotoa, heillä ei ole ystäviä tai he kokevat väkivaltaa koulussa tai kotona. Suomessa lapsen oikeuksien toteutuminen riippuu edelleen lapsen taustasta.

Lapset voivat olla rakenteellisen syrjinnän kohteena esimerkiksi köyhyyden, vamman, sairauden tai ihonvärin takia. Ei riitä, että valtaosalla lapsista menee hyvin. Pelkkä tahto ei riitä. Tarvitaan konkreettisia keinoja ja välineitä kaupungin rakenteisiin ja palveluihin.

Juuri hyväksytyn Suomen ensimmäinen kansallinen lapsistrategian keskiössä ovat lasten ja lapsiryhmien eriarvoisuuden torjunta, lasten suojelu kaikenlaiselta väkivallalta, lapsen ja perheiden yksilöllisten tarpeiden huomioon ottaminen palveluissa ja riittävän elintason varmistaminen.

Lahdessa moni strategian tavoitteista on maan keskiarvoa heikommalla tasolla. Lasten pientuloisuusaste, huostaanottojen määrä, pitkäaikaistoimeentuloa saavat lapsiperheet, työttömyys ja matala koulutustaso sekä koulutuksen ulkopuolelle jäävät nuoret ovat yleisempiä tunnuslukuja meillä kuin muualla Suomessa.

On tärkeää poistaa lapsen syntymäperheen mielenterveysongelmien, päihteiden käytön, köyhyyden tai syrjäytymisen taakka. Päätöksenteossa tarvitaan lapsen edun ensisijaisuutta ja lapsivaikutusten arviointia, lasten osallisuutta ja vaikutusmahdollisuuksien edistämistä. Tarvitaan moniammatillista otetta ja juurisyiden aktiivista purkamista.

Lahdessa tulee vahvistaa lapsiasioiden koordinaatiota eri palvelusektoreiden välillä ja lapsen oikeuksia koskevan koulutuksen ulottamista myös kaupungin hallintoon. Lapsistrategian tavoitteet ovat kaupungin ongelmien ytimessä ja on tärkeää, että Lahti suhtautuu lapsistrategian toteutumiseen kunnianhimoisesti.

Lapsistrategian tavoitteet ovat kaupungin ongelmien ytimessä.

Lahden tulee varmistaa kansallisen lapsistrategian toteutuminen rakentamalla oma toimeenpano- ja tavoitesuunnitelma, jonka avulla strategian tavoitteet otetaan huomioon kaikessa kaupungin toiminnassa, päätöksenteossa ja valmistelussa.

Kirjoittaja on KM, YTM, tohtorikoulutettava, Lahden sivistyslautakunnan puheenjohtaja ja kuntavaaliehdokas (sd.).

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut