Ehdokkaalta: Etsitään Lahden huumetilanteeseen ratkaisuja – ei ongelmia

Paul Carroll

Viime viikkoina tiedotusvälineissä on käyty vilkasta keskustelua Lahden huumetilanteesta. Koska aihetta on lähestytty eri näkökulmista, on tilanteeseen myös esitetty hyvin erilaisia ratkaisuja. On vaadittu muun muassa pakollista katkaisuhoitoa ja lisää valvontaa (ESS 22.5. Jari Pykäläinen, ps.), tiiviimpää yhteistyötä ja turvallisuussuunnitelmaa (ESS 15.5. Sirkku Hildén, sd.), lisää tukea päihderiippuvaisten läheisille (ESS 13.5. Mia Mironoff, kok.) sekä kaikkien päättäjien yhteistä Hyvinvoiva Lahti -hanketta (ESS 7.6. Isto Kujala).

On hyvä, että keskustelua käydään monipuolisesti, koska tarvitsemme monenlaisia ratkaisuja. Suurin osa lahtelaisista nuorista on raittiita ja heille tarvitaan päihteiden käytön ennaltaehkäisyä, kuten harrastuksia ja turvallisia aikuisia.

Huumausaineiden kokeilijat sekä satunnaiskäyttäjät puolestaan hyötyvät interventioista ja heidän kohdallaan on tärkeää, että ongelmiin puututaan ajoissa. Kannatan lähiopiskelua, koska itsenäisen opiskelun ja etäopetuksen lisääntyminen oppilaitoksissa voi johtaa siihen, ettei nuoren ongelmia havaita ajoissa.

Huumeiden käyttäjien kohdalla puolestaan on tärkeää sujuva pääsy päihdekuntoutukseen, ja vaikeimmin päihdeongelmaisia varten tulee olla haittoja vähentäviä toimia, kuten puhtaita käyttövälineitä. Lisäksi kaikkien edellä mainittujen ryhmien läheisille tulee olla tukea tarjolla.

Järkevä keskustelu huumeista ei ole helppoa, kun kaikki huumeet niputetaan yhteen ja kaikki – myös kokeilijat – leimataan narkomaaneiksi. Tällainen narkofobinen ajattelu näkyy käyttäjien demonisointina ja vaatimuksina siirtää heidät pois ”kunnon kansalaisten" silmistä.

Todellisuudessa suurimmalle osalle kannabista kokeilleista nuorista on kyse ohimenevästä vaiheesta elämässä. Taustalla voi olla esimerkiksi oman paikan löytämisen vaikeus, elämän mielekkyyden puuttuminen tai psyykkisiä ongelmia.

Tuen tarjoamisen sijasta nämä nuoret leimataan rikollisiksi.

Tuen tarjoamisen sijasta nämä nuoret leimataan rikollisiksi. Narkomaanin leima seuraa nuorta pitkään ja vaikeuttaa elämää monin tavoin.

Niin huumeongelmien kuin muidenkin asioiden kohdalla monipuolinen perehtyminen sekä se, että keskitytään ratkaisujen etsintään yhdessä, vievät asioita eteenpäin. Ei siis etsitä ongelmia vaan ratkaisuja.

Kirjoittaja on lahtelainen kuntavaaliehdokas (vihr.).

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut