Taantuma tasasi idän mökkikauppaa

Venäläisten mökki- ja kiinteistökaupat ovat olleet suomalaisten silmätikku koko 2000-luvun vuodet, sillä kauppa on välillä pyörinyt suurella kierroksella ja suurella rahalla. Taloustilanne puraisi tätäkin kauppaa jo viime vuonna, kun venäläisten mökkiostot puolittuivat edellisvuodesta.

Merkittävin vaikutus venäläiskaupoilla on ollut hintoihin itäisessä Suomessa. Esimerkiksi Etelä-Karjalassa hintataso kimposi ylös, mutta nyt tilanne on kiinteistövälittäjien mukaan tasaantunut (Etelä-Saimaa 18.5.). Se on hyvä merkki, sillä hinnat uhkasivat suosituilla alueilla kivuta suomalaisten ulottumattomiin. Mökkinsähän voi myydä kenelle haluaa, mutta rahatukkoa heiluttamalla pääsee yleensä etulyöntiasemaan.

Suomi poisti kaikkien ulkomaalaisten kiinteistökaupan rajoitukset vuonna 2000, jonka jälkeen venäläiset vyöryivät länteen. Huippuvuonna 2007 he tekivät 850 kauppaa. Venäläiset omistavat henkilöinä tai yritysten kautta Suomessa arvion mukaan runsaat 3 000 kiinteistöä tai määräalaa.

Venäläisten kiinteistö- ja maakauppojen on epäilty tuovan turvallisuusuhkaa Suomelle, sillä omistus on vaihtunut muun muassa sotilasalueiden, rataverkon tai linkkimastojen liepeillä. Hallituksen mukaan "tilannetta seurataan", ja rekistereistä saadaan riittävä seurantatieto. Rekistereiden pitää olla tarkkoja.

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr) on eduskuntakyselyissä toistanut, ettei ole perusteltua ryhtyä rajoittamaan ulkomaalaisten omistusta Suomessa. Huonoa on, että Suomi ei aikanaan rajoituksia poistaessaan hoksannut neuvotella Venäjän kanssa vastavuoroisuuden periaatteesta Venäjän rajaseudun kiinteistökaupoissa. Nyt ei vipuvartta siihen ole.

Maanmittauslaitoksella on laskettu, että 800 mökkikaupan vuosivauhdilla venäläisiltä menee 5 000 vuotta ostaa koko Suomi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.