Pääkirjoitus: Sukupolvien unelma käy toteen koronan varjossa

Huuhkajat on viimeistellyt EM-kisakuntoaan tukikohdassaan Venäjän Zelenogorskissa, joka tunnettiin ennen sotia Terijokena. Mike Kireev / Lehtikuva

Urheilukielessä viljellyt ylisanat osuvat toisinaan kohdalleen. Liioittelua ei ole esimerkiksi puhua yhtä aikaa sukupolvien unelmasta ja Suomen A-maajoukkueen Huuhkajien lauantaisesta avausottelusta jalkapallon EM-turnauksessa. Jos yhden sukupolven mitta on 25 vuotta, Huuhkajilta vei alun neljättä sukupolvea raivata tiensä miesten arvoturnaukseen. Yhtä kauan joutuivat kannattajat odottamaan tämän unelman toteutumista.

Jalkapallon suurimpaan ja kauneimpaan tapahtumaan, MM-lopputurnaukseen Suomi karsi ensi kertaa jo 1930-luvulla, mutta vieläkään ei ole tärpännyt. EM-kisoihinkin yritettiin aina 1960-luvulta pitäen sitkeästi, mutta niin heikoin tuloksin, että usko oli monesti loppua. Siksi oli ymmärrettävää, että kun kisapaikka lopulta varmistui toissa marraskuussa Töölön stadionilla, joukkue ja täysi katsomo olivat revetä liitoksistaan. Samoin kaikki ne kannattajat, jotka seurasivat ottelua toreilla, baareissa tai kotikatsomoissaan. Sukupolvien unelma oli täyttynyt.

En halua nähdä mestarijoukkueilta niin kuivaa futista kuin edellisissä EM- ja MM-kisoissa

Toki Suomi ei olisi Suomi, jos asia olisi tullut sillä selväksi. Korona sekoitti urheilukalenterinkin niin pahoin, että EM-turnaus piti jättää pelaamatta alkuperäisessä aikataulussaan. Vasta myöhemmin varmistui, että tapahtuma päästään järjestämään tasan vuoden myöhässä.

Pitkään arvuuteltiin sitäkin, voidaanko EM-peleihin ottaa lainkaan yleisöä. Se tiesi piinaavia hetkiä myös tuhansille kannattajille, jotka olivat onnistuneet hankkimaan lipun yhteen tai useampaan Huuhkajien otteluun. Osa ehti luopua toivosta. Optimistisimmat jättivät lippunsa palauttamatta ja valmistautuvat nyt matkustamaan keinolla tai toisella yli rajojen hurraamaan suosikeilleen.

On sääli, että parhaimmillaankin vain muutama tuhat suomalaista pääsee paikan päälle kannustamaan Huuhkajia sen historiallisessa arvoturnausdebyytissä. Muutkin voivat onneksi lohduttautua sillä, että debyytti ei jää koronan vuoksi tekemättä.

Pelien lisäksi pitää jännittää, säästyvätkö pelaajat ja kannattajat tartunnoilta.

Toki pandemia varjostaa edelleen kautta maanosan hajasijoitettua EM-turnausta. Pelien lisäksi nyt pitää jännittää, säästyvätkö joukkueet tartunnoilta siinä määrin, että turnaus päästään viemään suunnitellusti loppuun ja mestarit kruunattua.

Huolta on tarpeen kantaa myös yleisön terveysturvallisuuden puolesta. Huuhkajat pelaa alkulohkon ottelunsa Kööpenhaminassa ja Pietarissa. Koronatilanne on molemmissa suurkaupungeissa Euroopan pahimmasta päästä, mikä paikan päälle matkustavien kannattajien on syytä ottaa visusti huomioon ikävien seurausten välttämiseksi.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut