Lukijalta | Taimet kasvattavat metsän hiilinielua – avohakkuu ei kuitenkaan pelkästään tällä perusteella ole ilmastoystävällinen

Ari Helminen kirjoitti Esalaisessa (ESS 7.6.) asiaa. Suomi tarvitsee lisää työperäistä maahanmuuttoa eikä avohakkuita tule kokonaan kieltää.

Hän kuitenkin käyttää termiä "hiilinielu" virheellisesti, mikä on haitallista tarpeellisen ympäristökeskustelun käymiseksi. Helminen kirjoitti kasvavien taimien pienentävän hiilinieluja. Tämä on virheellinen väite ja antaa väärän kuvan hiilinieluista.

Hiilinielut ovat hyvä juttu. Hiilinielu tarkoittaa sitä, kuinka paljon metsä poistaa hiilidioksidia ilmakehästä yhdessä vuodessa. Taimien kasvaminen poistaa hiilidioksidia eli kasvattaa hiilinielua. Mahtavaa, hiilinielut!

Avohakkuuta ei pidä pelkästään tällä perusteella olettaa ilmastoystävälliseksi. Tämä johtuu siitä, että avohakkuut pienentävät hiilivarastoa. Hiilivarasto on se määrä hiiltä, jonka metsä on aiempien vuosien hiilinieluna itseensä sitonut.

Kun puut kaadetaan ja prosessoidaan, vapautuu osa niiden sisältämästä hiilestä takaisin ilmakehään ilmastonmuutosta vauhdittamaan.

Iso kysymys avohakkuiden yhteydessä onkin, kuinka suuri osa hiilestä vapautuu ja kuinka nopeasti. Esimerkiksi hyödyntämällä kaadetut puut puurakentamisessa hiilivarasto pienenee vain maltillisesti. Puiden hiili ei vapaudu, vaan pysyy sitoutuneena kymmeniä tai satoja vuosia puurakennuksissa. Hiilivarasto ei katoa vaan vaihtaa muotoaan ja paikkaansa.

Avohakkuut ovat usein ongelmallisia luonnon monimuotoisuuden kannalta.

Sen sijaan paperissa ja sellussa hiili pysyy sitoutuneena vain hetken ja hiilivarasto pienenee nopeasti. Tämä on ongelmallista.

Avohakkuut ovat usein joka tapauksessa ongelmallisia luonnon monimuotoisuuden kannalta. Talousmetsäksi istutetun ja luontoarvoiltaan heikon metsän kohdalla avohakkuu on kuitenkin mielestäni täysin perusteltua metsän tultua päätehakkuuikään.

Avohakkuita ei siis tule kokonaan kieltää. Niiden hyödyntämistä tulee vain vähentää.

Kirjoittaja on diplomi-insinööri ja yrittäjä Lahdesta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut