Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Ehdokkaalta | Lahden maauimalaa ei saa lopettaa

Lahden maauimalaa ei saa lakkauttaa. Se on yksi Lahden helmistä. Urheilukeskuksen sydämeen, mäkihyppymonttuun sijoitettu maauimala on harvinaisuus koko Suomessa, edes Helsingin Olympiastadionin läheisyydessä sijaitseva Stadikan maauimala ei ympäristöltään läheskään vedä vertoja tälle Lahden ylpeyden aiheelle.

Isoon mäkihyppyriin päin uidessa tunne on sadun omainen, kun muutaman metrin päästä näet hyppyrin kohoavan kohti taivaan horisonttia. Toiseen suuntaan näkymänä on nurmikkorinne, jossa uimarit ottavat aurinkoa, lukevat tai muuten vain nauttivat olostaan. Toisella sivustalla mäkihyppääjät ja muut huristavat vaijerihisseillä rinnettä ylöspäin, ja taas toisella puolen mäkimiehet hyppivät kahdesta pienemmästä hyppyrimäestä siinä muiden uidessa!

Aika ajoin esiin nousee maauimalan toiminnan lakkauttaminen. Nyt kun Ranta-Kartanon kylpylään tulee 50 metrin allas, on taas nousemassa esiin ajatus maauimalan lakkauttamisesta.

Mäkimiehet pystyvät harjoittelemaan hyvin, vaikka maauimala on kaksi kuukautta kesällä ollut uimarien, vesijuoksijoiden, lasten, saunojien ja auringonottajien eli peruskuntalaisten käytössä. Janne Ahonen on voittanut muun muassa Keski-Euroopan mäkiviikon monta kertaa, vaikka maauimala on ollut kuntalaisten virkistyskäytössä.

Maauimalan kunnostamiseen ja kehittämiseen voidaan laittaa esimerkiksi ne rahat, jotka säästyvät, kun Lahteen ei palkata pormestareita tai apulaispormestareita. Samoin säästöä syntyy, kun jätetään Vesijärvenkatu kaventamatta 2-kaistaiseksi eli säilytetään se nykyisellään.

Samoin vuosittain säästyy satoja tuhansia euroja, kun lopetetaan formiaatin käyttö pyöräteiden "suolaamis-aineena". Kymmenessä vuodessa yksin siitä säästynee miljoonia euroja, jotka voidaan käyttää maauimalan investointeihin siirtämällä sama summa käyttötalousmenojen puolelta korjausinvestointeihin.

Janne Ahonen on voittanut muun muassa Keski-Euroopan mäkiviikon monta kertaa, vaikka maauimala on ollut virkistyskäytössä.

Samoin maauimalan kehittämisessä monitoimikeskukseksi tulee huomioida hybridi-käyttö, eli että monttua voidaan nykyistä helpommin käyttää konserttien ja vastaavien tapahtumien pitopaikkana.

Kirjoittaja on teknisen ja ympäristölautakunnan jäsen ja kuntavaaliehdokas (kd.).