Ehdokkaalta: Nastolan sote-keskusta edistettävä ihan oikeasti

Jetta Laakso

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola ja hallinnollinen asiantuntijaylilääkäri Petteri Jyrkinen kirjoittivat Etelä-Suomen Sanomien mielipidesivulla 4.6. Nastolan sote-tilojen ratkaisuista ja esittivät, että Lahden olisi tilat rakennettava, jos sellaiset lyhyellä aikavälillä halutaan. Tämä lausuma sotii vahvasti sitä vastaan, mitä omistajakuntien kesken on sovittu.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän omistajakunnat ovat hyväksyneet omistajastrategian, jossa sanotaan näin: ”Kun yhtymä katsoo tarvitsevansa kuntien yhtymälle siirtämänsä järjestämisvastuulla olevan toimintansa ylläpitämiseksi tai kehittämiseksi uusia tai saneerattavia tiloja, niin yhtymä vastaa tilojen suunnittelusta, rakennuttamisesta ja investoinneista tai ostamisesta itsenäisesti.” Pohjalla on myös yhtymän päätös laajan palvelun sote-asemasta Nastolan alueella. On myös poikkeuslupa sellaisen rakentamiseksi.

Niin toimivan johdon, yhtymän hallituksen kuin ylimmän päättävän elimen eli yhtymäkokouksenkin tulee noudattaa näitä tehtyjä ja voimassa olevia sopimuksia. Vaan mistä johtuu nyt tämä pallottelu ja vetkuttelu?

Kärsijöinä tässä ovat Nastolan alueen asukkaat sekä Nastolan sote-keskuksen henkilökunta. Vuosien epävarmuus, jolle ei loppua näy, ei edistä asukkaiden tai henkilökunnankaan luottamusta päätöksentekoon tai terveydenhuoltoon itäisessä Lahdessa.

Nyt on syytä edistää Nastolan sote-keskuksen pysyvien tilojen rakentamista ihan toden teolla aikaisemmin tehtyjen päätösten, suunnitelmien ja lupien mukaisesti.

Samalla toimivan johdon on syytä kaikin keinoin kannustaa yhtymäkokousta hyvään yhteistyöhön sekä saamaan aikaiseksi kestäviä, asiakaslähtöisiä ja omistajien tahdon mukaisia päätöksiä perussopimuksen nykyisistä valuvioista huolimatta.

Ei ole tarkoituksenmukaista maalailla etukäteen epäonnistumista isolle ihmisjoukolle tärkeässä asiassa.

Ei ole tarkoituksenmukaista maalailla etukäteen epäonnistumista isolle ihmisjoukolle tärkeässä ja kaupunginosalle merkittävässä asiassa. Nastolan sote-keskushankinta on valmisteltava päätöksentekoon viipymättä.

Kirjoittaja on Lahden Demareiden puheenjohtaja ja kuntavaaliehdokas (sd.).

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut