Pääkirjoitus: Joka kolmas on jo äänestänyt, mutta se ei välttämättä ennakoi, että uurnilla olisi vilkasta myös sunnuntaina

Ennakkoon saattoi tällä kertaa äänestää myös ulkosalla. Lahden drive in -äänestyspiste sijaitsi urheilu- ja messukeskuksessa. Kai Sinervo

Suomalaiset hyödynsivät kiitettävän ahkerasti äänioikeuttaan kuntavaalien tiistaina päättyneessä ennakkoäänestyksessä.

Parin viikon aikana äänestyspisteissä ehti piipahtaa melkein 1,5 miljoonaa kansalaista eli kolmasosa kaikista äänioikeutetuista. Se on selvästi enemmän kuin viimeksi ja vastaa osaltaan monia askarruttavaan kysymykseen, kuinka sankoin joukoin suomalaiset uskaltavat käydä uurnilla koronapandemian vaikuttaessa yhä keskuudessamme. Ainakin ennakkoäänestyksen perusteella koronan pelotevaikutus näyttäisi jääneen luultua vähäisemmäksi.

Toki koko totuus paljastuu vasta sunnuntai-iltana, kun vaalihuoneiden ovet suljetaan tältä erää lopullisesti. Ennätyksellisen korkea ennakkoäänestysaktiivisuus ei takaa, että uurnilla kävisi kova vilske varsinaisenakin vaalipäivänä. Vaikutus voi olla myös päinvastainen.

Ennakkoäänestys on 2000-luvun edetessä kasvattanut suosiotaan vaali vaalilta. Näissä kuntavaaleissa ennakkoon äänensä antaneiden osuus voi ensi kertaa nousta jopa suuremmaksi kuin varsinaisena vaalipäivänä äänestävien, sillä korona teetti järjestelyihin muutoksia, jotka epäilemättä innostivat äänestäjiä liikkeelle niin varhain kuin mahdollista.

Kuntavaalit pidetään nyt poikkeuksellisesti kesäkuussa. Moni saattoi äänestää ennakkoon vain varmistaakseen, että voisi ottaa tulevasta viikonlopusta kaiken ilon irti ilman tarvetta kiirehtiä hyödyntämään kansalaisoikeuttaan. Asiassa auttoi, että ennakkoäänestykselle oli nyt varattu aikaa kaksi viikkoa yhden sijasta.

Matalaksi jäävä äänestysprosentti auttaisi kokoomusta.

Vahva kannustava vaikutus lienee ollut myös monipuolisella äänestyspaikkavalikoimalla. Äänestää saattoi jopa ulkotiloissa, jotka monet varmasti kokivat terveysturvallisemmiksi vaihtoehdoiksi kuin perinteisemmät vaalitilat.

Puolueet ja ehdokkaat joutuvat nyt jännittämään sunnuntai-iltaan saakka, mille tasolle lopullinen äänestysprosentti kohoaa. Matalaksi jäävä lukema auttaisi kokoomusta uusimaan uskollisiksi tiedettyjen kannattajiensa turvin viime vaalien ykköspaikkansa, jota gallupitkin sille jo povaavat. Ja jos vanhat merkit edelleen pitävät paikkansa, kovimpien haastajien perussuomalaisten ja SDP:n toivo lepää vastaavasti siinä, että vaalipaikoilla olisi vilinää myös sunnuntaina.

Ihmeitä toki pitää tapahtua, ellei perussuomalaiset lukeudu näiden vaalien suurimpiin menestyjiin. Ennakoidun voiton suuruus riippuu silti ratkaisevasti siitä, kuinka hyvin puolue pystyy herättelemään passiivisimmat kannattajansa uurnille asti.

Lahdessa mennään vaaleihin mahtipuolueiden johdolla

Sitoutumattomat kuntavaaleihin entistä suuremmalla ehdokasjoukolla

Vihapuhe uhka demokratialle

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut