Pääkirjoitus: Lahti ja hyvinvointiyhtymä päätyivät umpikujaan kiistassaan Nastolan sote-keskuksen toteuttamistavasta

Nastolan vanha terveysasema potee niin vaikeita sisäilmaongelmia, ettei sitä kannata korjata. Juha Peurala / Arkisto

Lahden Nastolan kaipaaman uuden sote-keskuksen toteuttamistavasta on syntynyt kaupungin ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän välille sitkeä kiista, joka pitkittyessään ei olisi kunniaksi kummallekaan osapuolelle, yhtymän loputkin jäsenkunnat mukaan lukien.

Erimielisyyttä ei ole siitä, etteikö Nastolaan pitäisi pikapuolin rakentaa uusi kiinteistö asukkaiden sote-palveluja varten. Vanha terveysasema arvioitiin taannoin niin huonokuntoiseksi, ettei sitä katsottu järkeväksi enää peruskorjata, vaikka Lahden ja Nastolan liitossopimuksessa niin sovittiin.

Uudisrakennuksen tarvetta korostaa, että sote-toiminnot joudutaan piakkoin siirtämään väistötiloihin. Tilapäiseksi tarkoitettu ratkaisu uhkaa kuitenkin muuttua pitkäaikaiseksi, sillä Lahti ja hyvinvointiyhtymä ovat päätyneet umpikujaan vääntäessään kättä siitä, kenen vastuulle uuden sote-keskuksen rakennuttaminen tulisi lopulta langettaa.

Tuleva sote-uudistus sinetöi Päijät-Hämeessä jo vallitsevan käytännön, jossa hyvinvointiyhtymä vastaa myös lahtelaisten sote-palveluista. Siksi on ymmärrettävää, ettei Lahti halua pystyttää omalla kustannuksellaan uutta sote-keskusta yhtymää varten, vaikka siellä palveltaisiin lahtelaisia. Vähintään kaupunki edellyttäisi riittävän turvallista vuokrasopimusta, mutta sellaista sote-uudistus ei nyt lupaa.

Kiista ei olisi pitkittyessään kunniaksi osapuolille.

Lahden tuska ei ole jäänyt täysin ilman vastakaikua, sillä yhtymässä päätettiin viime kesänä toteuttaa Nastolan sote-keskus omaan piikkiin. Yhtymäkokouksen enemmistöpäätös meni kuitenkin nurin hallinto-oikeudessa, koska sitä ei kannattanut tarpeeksi moni jäsenkunnista. Näin palattiin lähtöruutuun, josta on nyt vaikea päästä liikkeelle Lahdenkin pysyessä sitkeästi kannallaan.

Lahti torjuu tylysti maksajan roolinsa Nastolan sote-keskuksessa – "Tämä on investointina mahdoton ajatella"

Pattitilannetta on edesauttanut yhtymän perussopimukseen sisällytetty vahva vähemmistön suoja. Sen keskenään ristiriitaiset ehdot mahdollistavat juuri tämän kaltaiset tilanteet, joissa jäsenkuntien näkemyksiä jakavasta asiasta voi olla mahdotonta saada aikaan laillista päätöstä.

Halvaannuttava valuvika tulisi korjata pian, mutta tehtävää vaikeuttaa pienten kuntien Lahtea kohtaan tuntema epäluottamus, jota Nastolan sote-keskuksen tapaus on vain vahvistanut. Jos Lahti ei kykene paikkaamaan luottamuspulaa, se joutuu varautumaan siihen, että naapurit panevat jatkossakin hanakasti kapuloita isompansa rattaisiin. Toki niiden keinot vähenevät ehkä ratkaisevasti sote-uudistuksen toteutuessa, kun vähemmistön suoja poistuu ja kansan valitsemat maakuntavaltuutetut – joista suurin osa tullee Lahdesta – ryhtyvät nikkaroimaan vain enemmistöpäätöksiä.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut