Janne Niemisen Esalainen: Kädenlämpöiset jääkiekon MM-kisat toivat mieleen vanhan tv-sketsin – turnaus päättyi kuitenkin hyviin uutisiin

Janne Nieminen

Niinhän siinä kävi, että Suomi jäi hopealle jääkiekon MM-kisoissa. Finaalitappio ei kirvellyt normaaliin tapaan, sillä karkelot eivät ylipäänsä jaksaneet erityisemmin sytyttää. Myönnettävä se on: MM-turnauksessa oli B-luokan välikisojen makua.

Ymmärrän silti, että monen katsojan koronanharmaata arkea ottelut piristivät. Kisoja seuratessani mieleen hiipi Lapinlahden lintujen vanha tv-sketsi. Siinä Mikko Kivisen esittämä hahmo aloittaa kameraan tuijottaen monologin: “Olympialaiset meni miten meni, mutta kyllä lätkän MM-kisoissa meikäläiset on taas iskussa.” Sitten mies jatkaa voitonvarmana uhoten: “Vapise, Puola!”

Sketsi irvistelee hyväntahtoisesti suomalaisten sammumattomalle menestysjanolle ja tarpeelle viritellä torijuhlia jokaisesta asiasta, jossa maamme saa tunnustusta tai menestystä. Tärkeintä on voitto ja kansallisen itsetunnon pönkitys. Viis siitä, vaikka turnauksen taso ei huimaisi päätä tai vaikka menestys tulisi Puolan kaltaisen kiekkomitättömyyden kustannuksella.

Tämänvuotisissa MM-kisoissa kiekkomaailman perinteinen marssijärjestys horjui, vaikka Puolan joukkue ei sentään mukana ollutkaan. Ruotsi kompasteli ulos puolivälieristä ja samoin oli käydä suurelle ja mahtavalle Kanadalle. Vielä joitakin vuosia sitten olisi ollut ennenkuulumatonta sekin, että Suomi häviää MM-ottelun Kazakstanille. Urheilulliselta kantilta katsottuna on toki hyvä, että tasoerot kansainvälisessä kärjessä tasoittuvat ja pienet kiekkomaat haastavat ja jopa voittavat jättiläisiä. Tällä kertaa yllätykset selittyvät kuitenkin sillä, että kaikki maat olivat liikkeellä joukkueilla, jotka saivat poikkeusoloissa kasaan raavittua. Seurajoukkueista vapautuneiden maailmantähtien poissaolon toki ymmärtää. Kynnys lähteä MM-kisoihin oli tavallistakin korkeampi, kun reissu edellytti tiukkaa koronakuplaa ja varotoimenpiteitä.

Parhaimmillaan jääkiekon MM-turnaus on ollut allekirjoittaneelle yksi kevään kohokohta, jonka jännittäminen alkaa jo viikkokausia ennen ensimmäistäkään matsia. Viimeistään NHL:n runkosarjan päättyessä alkavat spekuloinnit mahdollisista rapakon takaa saapuvista vahvistuksista. Viime vuosina kisojen hohtoa on kalvanut se, että Pohjois-Amerikasta ei ole juuri lähtenyt pelaajia maajoukkueeseen. Jääkiekko on niitä harvoja lajeja, jossa parhaat urheilijat puuttuvat maailmanmestaruuskisoista lähes säännönmukaisesti. Perusteltua olisi, että MM-turnaus olisi ohjelmassa vain joka toinen vuosi.

Kädenlämpöiset MM-kisat päättyivät kuitenkin hyviin uutisiin Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n suunnilta. Liiton puheenjohtaja Rene Fasel nimittäin uskoo, että NHL-kiekkoilijat osallistuvat Pekingin talviolympialaisiin ensi talvena. Ensi kerran sitten vuoden 2016 World Cupin on lupa odottaa turnausta, jossa taso mitataan maailman parhaista pelaajista kasattujen joukkueiden kesken.

Olympialaisiin asti ei kuitenkaan tarvitse urheiluspektaakkelia odotella, sillä Suomi aloittaa urakkansa jalkapallon EM-kisoissa jo tällä viikolla.

EM-kentillä meikäläiset ovat taas iskussa. Vapise, Pohjois-Makedonia!

Kommentoi