Ehdokkaalta: Tuliko luvattua oikeita asioita? – Lahden on kerrottava, paljonko eri vaihtoehdot hiilineutraalisuuteen pääsemiseksi maksaisivat

Petri Honkanen

Ilmastonmuutos on pakottanut Lahden reagoimaan lahtelaisten tuottamiin liikapäästöihin. Lahden kaupunki onkin julistanut olevansa hiilineutraali jo 2025. Kaupungilta saadut tiedot kertovat kuitenkin ongelmista Lahden hiilineutraalisuuspolitiikassa.

Sekä kaupungin itsensä että Suomen ympäristökeskuksen (Syke) mukaan keskeinen ongelma koskee kompensaatioita, joita Lahden on pakko hankkia tullakseen hiilineutraaliksi 2025: Kaupungin itsensäkään mukaan vakiintunutta järjestelmää kompensoinnille ei ole, kompensaation laskentamallit eivät ole vakiintuneet eikä kompensaatioyritysten toimintaa säännellä.

Keskeinen ongelma on myös se, että kompensointi maksaa. Lahti saattaa joutua ostamaan kompensaatiota jopa ulkomailta. Huolimatta kompensaatioiden toteuttamisen epäselvyydestä, Lahti on varma hiilineutraalisuudestaan 2025.

Kompensaatiot eivät ole ainut ongelma. Hiilineutraalisuutta lasketaan Lahden mallissa tuotantoperusteisesti, eli kaikki ne kuluttajatuotteet ja ruoka, joita ei ole tuotettu Lahdessa, ovat jäämässä laskennan ulkopuolelle. Hiilineutraalisuuslaskelmassa ei myöskään oteta huomioon esimerkiksi Lahden ulkopuolella tapahtuvaa, maankäytön muutoksista johtuvaa hiilitaseen muutosta Lahti Energian polttaessa puuta.

Vaikka Lahden kaupunginhallitus onkin käsitellyt erityisen hiilinielu- ja kompensaatiosuunnitelman, ei kaupungin toiminta esimerkiksi omassa maankäytössään ole edes viimeksi kuluneina vuosina tähdännyt hiilineutraalisuuteen. Muun muassa puurakentaminen on ollut Lahdessa jäissä vuosikymmeniä sekä poliitikkojen että virkamiesten vastustuksen (lue: betonilobbauksen) vuoksi eikä hankkeita ole merkittävästi vieläkään käynnissä.

Kaavoituksessa kaupungilla ei ole ollut selkeää suunnitelmaa ilmastonmuutoksen näkökulmasta. Eri puolille kaupunkia on kaavoitettu huikea määrä asumiseen tarkoitettuja neliöitä ja useissa kohteissa suunnitelmat ovat jääneet puolitiehen, mikä merkitsee yhdyskuntarakenteen pirstaloitumista. Samalla on tosin onnistuttu nakertamaan viheralueiden alaa.

Tyhjät asunnot eivät ole ilmastonmuutoksen kannalta vain tyhjiä asuntoja.

Liiallinen kaavoitus on merkinnyt myös liiallista rakentamista. Tilastokeskuksen mukaan Lahden asunnoista on tyhjänä 9,5 prosenttia, kun luonnollinen tyhjien asuntojen määrä olisi viisi prosenttia. Tyhjät asunnot eivät ole ilmastonmuutoksen kannalta vain tyhjiä asuntoja. Useimpia niistä tulee lämmittää ja ne on pitänyt joskus rakentaa. Rakennukset ja rakentaminen aiheuttavatkin yli 30 prosenttia kaikista ilmastopäästöistä Suomessa.

Lahden kaupungin tulee suhtautua ilmastonmuutokseen kaikissa käytännön toimissa asian vaatimalla vakavuudella. Kaupungin on lisäksi kerrottava, paljonko eri vaihtoehdot hiilineutraalisuuteen pääsemiseksi maksaisivat Lahdelle.

Kirjoittaja on VTT ja kuntavaaliehdokas (Kestävän tulevaisuuden Lahti).

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut