Ehdokkaalta: Yksinäisyyttä voidaan vähentää yhdistysten avulla

Sirkku Hildén

Lahdessa yksin elävien määrä on suuri. Kaikki heistä eivät tietenkään ole yksinäisiä, ja monelle yksin eläminen voi olla valinta.

Yksinäisyydestä kärsivät kuitenkin monet. Ikääntyneillä yksinäisyys voi lisätä turvattomuuden tunnetta ja heikentää kotona selviytymisen mahdollisuuksia ja omatoimisuutta.

Miltä kuulostaisivat ystävyyden kahvilat, joihin voisi häpeilemättä mennä etsimään ystävää?

Monilla yhdistyksillä on Lahdessa kohtaamispaikka tai toimipiste, joista voitaisiin yhteistyöllä saada monitoimisia ystävyyden kahviloita. Yhtenäisellä toimintatavalla tuotaisiin palvelu lähelle asukkaita, omalle asuinalueelle.

Yhdistykset tarvitsevat toimitiloja ja näitä voitaisiin tarjota monitoimitaloista maksutta. Yhteisöllisyyden lisääminen näin parantaa asuinalueen viihtyisyyttä ja lisää koulujen käyttöastetta. Sähköisten järjestelmien avulla tiloihin on helppo myöntää pääsy ja valvoa niitä.

Lapsillekaan ystävien löytäminen ei aina ole niin helppoa ja mutkatonta kuin voisi toivoa. Kaikista yrityksistä huolimatta Lahdessa on paljon koulukiusaamista ja lasten yksinäisyyttä.

Yhdistykset tarvitsevat toimitiloja ja näitä voitaisiin tarjota monitoimitaloista maksutta.

Yhdistysten ja seurojen kanssa tehtävällä yhteisöllisyystyöllä voidaan helpottaa näitä ongelmia. Esimerkiksi harrastustakuu on toteutettava mahdollisimman pikaisesti siten, että koulupäivän yhteydessä voi harrastaa helposti ja niin laajasti kuin mahdollista. Hienoa, että Lahdessa tässä on jo edistytty.

Lahdessa toimii yli 1 600 yhdistystä ja järjestöä. Kolmannella sektorilla on valtavasti osaamista ja se toimii asukkaiden tarpeiden mukaisesti. Lahdessa onkin otettava yhdistykset tiiviimmin mukaan. Yhdistysyhteistyöllä on mahdollista saada parempia ja tuottavampia tuloksia.

Erityisiä kehittämismahdollisuuksia on hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen, yhteisöllisyyden lisäämisen, työllisyyden parantamisen ja osallisuuden alueella. Yhdistyskenttä on jatkuvan muutoksen puristuksessa ja rahoitus on yhä epävarmempaa. Tukemalla yhdistyksiä tuetaan myös asukkaiden hyvinvointia.

Kirjoittaja on terveydenhoitaja ja kuntavaaliehdokas (sd.) Lahdesta.

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut