Ehdokkaalta: Kuka järjestää ensihoidon?

Alvar Külmäsu

Ensihoidon tuottamisesta on käyty kädenvääntöä pelastuslaitoksen ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän välillä jo pitkään. Yhtymä haluaa tuottaa ensihoidon kokonaisuudessaan itse, ja pelastuslaitos toivoo yhtymän ostavan ensihoitopalvelun osittain tai kokonaan heiltä. Nyt ensihoidon yksiköistä viisi 24/7 ja kaksi 12/7-yksikköä tulee pelastuslaitokselta, ja loput ovat työsuhteessa yhtymään.

Vaalien lähestyessä on nostettu taas esille käsitys, että pelastuslaitoksen 24 tunnin vuorot sekä yksityisen käyttäminen siirtokuljetuksiin vastasi budjettiongelmiin. Vuoden 2020 puolueettoman selvityksen mukaan yhtymän ja pelastuslaitoksen tuottama ensihoidon kustannukset olivat vastaavat ja yksityisen 10 prosenttia korkeammat valmiustuntia kohden.

24 tunnin vuoroissa vähintään 50 prosenttia vuorosta tulee olla ei-aktiivista aikaa. Tämä voi toteutua harvaan asutulla seudulla. Lahden tehtävämäärillä tarvitaan tauottavaa resurssia, joka joudutaan joko palkkaamaan erikseen tai siirtämään toiselta alueelta. Myöskään yksityisen käyttö siirtokuljetuksissa ei suoraan vapauta yksiköitä muihin tehtäviin, sillä yritykselle tulee maksaa näistä kuljetuksista. Maksut ovat pois muiden yksiköiden budjetista.

Yhtymän puolelta ensihoitoa ja sen rajapintaa päivystyksen kanssa on kehitetty voimakkaasti. EVA-yksiköt lisäävät kattavuutta ensivasteeseen ja vähentävät vasteaikoja nykybudjetin rajoissa. Kiireettömiä tehtäviä puhelimitse hoitava tilannekeskus vähentää vasteaikoja ja parantaa potilasturvallisuutta siirtämällä tarvittaessa tehtäviä kuljettaville yksiköille nostetulla kiireellisyydellä. Lisäksi tilannekeskus vähentää kustannuksia vähentäen ajoon käytettyä työaikaa.

Yhtymä on ottanut vahvan otteen kriittisten potilaiden ensihoidosta. Toimintaa hiotaan jatkuvilla simulaatioharjoituksilla ja yhteistyöpalavereilla päivystyksen kanssa. Keskussairaalaan on luotu 24/7 lääkärikonsultaatiosysteemi. Päiväsaikaiset konsultaatiot hoitaa ensihoitolääkäri ja yöaikaiset päivystyksen vastuulääkäri.

Lisäksi vaativan hoitotason yksiköt sekä kenttäjohtaja ovat jatkuvassa ja ensihoitolääkäri päiväaikaisessa valmiudessa hoitamaan vakavasti sairastuneita tai vammautuneita potilaita kentällä.

Nykyisen toiminnan siirtäminen pelastuslaitokselle voisi hävittää paljon nyt luodusta järjestelmästä sekä kirjoittamattomasta tiedosta.

Nykyisen toiminnan siirtäminen pelastuslaitokselle voisi hävittää paljon nyt luodusta järjestelmästä sekä kirjoittamattomasta tiedosta. Valintaa yhtymän, palolaitoksen tai hybridimallin välillä ei tulisi tehdä poliitikkojen toimesta. Nämä päätökset kuuluvat asiaan vihkiytyneille virkailijoille, tässä tapauksessa johtotehtävissä oleville lääkäreille ja ensihoitajille.

Kirjoittaja on lahtelainen erikoistuva lääkäri ja kuntavaaliehdokas (vihr.)

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut