Ehdokkaalta: Yhtymäkokous osoitti vihdoin kuntien vahvan tahtotilan ensihoitoasiassa

Miina Harmaala

Kirjoituksessani 28.5. otin taas kantaa ensihoitoon. Julkaisu poiki yllättäviäkin yhteydenottoja, joissa kysyttiin, miten uskallan julkaista yhtymäkriittistä tekstiä. Miksi en uskaltaisi? Ketä pitäisi pelätä? Mielipiteeseen sekä sen julkaisemiseen on täysi oikeus kenellä tahansa. Asioistahan tässä puhutaan eikä henkilökohtaisuuksista. On erinomaista, että asioista keskustellaan avoimesti. Parhaimmillaan syntyy uusia näkökulmia sekä tulee esiin uutta tietoa. Tämä lisää läpinäkyvyyttä.

Arvoisat Tuomo Nieminen ja Timo Jama, vastasitte kirjoitukseeni 1.6., joten haluan täsmentää muutamia seikkoja.

Kirjoitatte ensihoidon kustannusten olevan alle kaksi prosenttia yhtymän kustannuksista. Pitää paikkaansa, mutta näen ensihoidon merkityksen sekä vaikuttavuuden on paljon suurempana kuin tuo rahallinen hintalappu. Ensihoitopalvelu on luoteeltaan osittain varautumista, mutta ennen kaikkea ihmisten kohtaamista, sekä välillä kriittisesti sairaiden ihmisten hoitoa.

Kiitos 315.2021 pidetylle yhtymäkokoukselle, yhtymän ylimmälle päättävälle toimielimelle, joka toi esiin varsin selkeästi yhtymän omistajakuntien tahtotilan ensihoidosta. Selkeä äänestystulos 165–30 sekä 5 tyhjää, osoittaa, että vaikka selvityksiä on tehty vuosien saatossa useita, päättäjät eivät ole kokeneet saaneensa niistä riittävää tukea päätöksiensä tueksi. Nyt selvitys tehdään kuntien johdolla, jolloin kaikki kustannukset avataan. Kulut tulevat tällöin toivottavasti täysin läpinäkyviksi jokaisen kustannuspaikan osalta, ja eri toimijoiden hintaa on helpompi aidosti vertailla.

Se, että ensihoidon pääasiallinen palvelutuotanto siirtyisi pelastuslaitokselle, ei poista yhteistyön mahdollisuutta eri tahojen kanssa. Eikä ensihoitajan ammattitaito riipu palkanmaksajasta. Kuten olen kirjoittanut, on kotiin vietäviä palveluita kehitetty hyvään suuntaan, ja niitä tulee edelleen kehittää, mutta ne yksiköt ja henkilöstöresurssit eivät voi korvata varsinaista ensihoitoa. Pelastuslaitos pystyy tuottamaan laadukasta, hoitotasoista ensihoitopalvelua muissakin maakunnissa ilman ongelmia. Palvelun laadussa ei ole eroja.

Haluan korostaa, että kirjoitukseni ja mielipiteeni eivät ole millään lailla sidoksissa entiseen eikä nykyiseen työnantajaani, joten niiden tuominen keskusteluun on tarkoitushakuista. Koen kykeneväni itsenäiseen ajatteluun, ja tuki näkemyksilleni on ollut ilahduttavan suurta.

Se, että ensihoidon pääasiallinen palvelutuotanto siirtyisi pelastuslaitokselle, ei poista yhteistyön mahdollisuutta eri tahojen kanssa.

Yhteistyö ja integraatio soteen ei edellytä, että palkanmaksaja on kaikilla sama, mutta aitoa yhteistyötä se kyllä edellyttää eri tahojen välillä.

Kirjoittaja on lahtelainen ensihoitaja ja kuntavaaliehdokas (kesk).

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut