Ehdokkaalta: Tutkimuksen ja kehitykseen kannattaa sijoittaa

Pekka Reiman

Etelä-Suomen Sanomat kannatti pääkirjoituksessaan 3.6.2021 professori Martti Hetemäen veroselvitystä, jonka mukaan T&K [tutkimus ja kehitys]-toimintaa tulisi kannustaa verovähennyksin. Sekä Hetemäki että ESS ovat täysin oikeassa: nykyisten veromallien yksinkertaistaminen vähentää riskejä ja luo dynamiikkaa elinkeinoelämään. Lahdessa toimii Ladec, jonka palveluksessa pohdin T&K -työn vaikuttavuutta.

Innovaatiojärjestelmät hakevat menestyksen kierrettä. Ideana on, että menestyksen hedelmiä ohjataan uuden menestyksen luomiseen. Virossa tämä on toteutettu yritysveromallilla, jossa osinkoina nostamattomat yrityksen tulosrahat ovat verottomia. Yritys vastaa siitä, että hyvä tulos poikii jatkossakin menestystä, yleensä se on omistajienkin toive.

Koko verotus- ja valvontajärjestelmän tulee kuitenkin toimia samoista lähtökohdista: yrityksen tekemää tulosta ei pidä naamioida vaikkapa korkokuluiksi Luxemburgiin.

T&K -toiminnan verokeinot eivät päde innovaatiojärjestelmän alkupäähän: keksijällä tai tutkijalla ei ole, mistä ottaa verohelpotuksia T&K -toimintaan: raha ei ole vielä kiertänyt verotettavaan muotoon. Tämän on kokenut muun muassa suomalainen koronarokote.

Yliopisto-, tutkija- tai vapaa-ajattelijalähteet luovat game changereita, joka keikuttavat verohelpotuksista nauttivien veneitä. Kukaan ei halua rahoittaa oman lypsylehmän tappajaa. Tuskin IBM olisi tehnyt kauppoja Bill Gatesin autotallifirman kanssa, jos olisi tiennyt...

Suomi nousi 1990-luvulla game changereilla. Silloin minunkin luonani kävi keksijöitä, joilla ei ollut rahaa, mutta ideoita oli: esimerkiksi lääkettä lypsävä lehmä (GMO), tiedonvälitysteknologiaa, tuotantokoneita, vaikka mitä.

Perustutkimus ja keksintöjen alkuvaihe tarvitsee rahoitusta, joka perustuu muuhun kuin liikeriskin arviointiin.

Tärkein työkaluni oli matalan kynnyksen Vara-rahoitus. Tekes (nyk. Business Finland) toi 1990-luvulla tämän toimintamallin: Vara-rahoituksen avulla luotiin keksinnöille askelmerkit menestystuotteiksi.

Näiden Seed-rahoitusratkaisujen vaikuttavuutta on myöhemmin selvitetty. Perushavainto on, että – suuresta epäonnistumisten määrästä huolimatta – tuotto on huikea. Verohelpotukset toimivat nousukierteessä, perustutkimus ja keksintöjen alkuvaihe tarvitsee rahoitusta, joka perustuu muuhun kuin liikeriskin arviointiin.

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (kok.) Lahdesta.

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut