Ehdokkaalta: Lahteen laadittava köyhyys- ja mielenterveyspoliittinen ohjelma

Marko Helin

Suomalaisessa ja erityisesti paikallisessa kahvipöytäkeskustelussa on vaikea myöntää kahta inhimillistä asiaa: pienituloisuutta ja mielenterveysongelmia. Yritämme loppuun asti pitää kulisseja kasassa. Illuusiota siitä, että kaikki on hyvin. Pidämme heikkoutta heikkoutena. Sitä, että tarvitsemme (ammatti)apua. Ettemme jaksa yksin.

Etelä-Suomen Sanomat käsitteli kiitettävästi maanantain (31.5.) lehdessä näitä kahta asiaa sekä mielipidepalstan nostolla matalan kynnyksen mielenterveyspalveluista että sisäsivuillaan velkaisten määrän kasvusta. Nämä ongelmat ovat kaupungissamme todellisuutta.

Allekirjoittanut on ollut pienituloinen koko aikuisikänsä. Tiedän ulosotto- ja sosiaalitoimen asiakkaana rahan arvon – etenkin silloin, kun sitä ei ole. Vuosi sitten tarvitsin ensimmäistä kertaa terveydenhuollon ammattilaisen apua tärkeän (etä)suhteen kariutumisen johdosta. Käyn yhä terapiassa ja saan todella ammattitaitoista apua muun muassa Mieli ry:n kriisityöntekijältä.

Pyysin mielipidekirjoitustani varten lukuja oikeusaputoimiston alaisesta talous- ja velkaneuvonnasta. Luvut olivat järkytys, muttei yllätys. Vuonna 2020, koronapandemian aallonharjalla, talous- ja velkaneuvonnan asiakkaiksi kirjattiin 1027 lahtelaista. Tänä vuonna (31.5.) uusia asiakkaita on järjestelmässä jo 575.

Talous- ja velkaneuvontapalvelun kysyntä tullee toimiston mukaan todennäköisesti kasvamaan. Tasaisen vauhdin taulukolla vuosi tulee olemaan ennätyksellinen vireille tulevien asioiden määrissä mitattuna. Nämä luvut eivät valitettavasti kerro koko totuutta, sillä moni ei jaksa tai halua ottaa yhteyttä selviytyäkseen talousongelmistaan.

Heitä on turha syyllistäkään, sillä esimerkiksi köyhän stigma on monelle pelottava. Pelätään perheen tai ystävien, naapureiden ja mahdollisen työnantajan reaktioita. Ennen kaikkea pelätään itseämme. Emme välttämättä halua tai emme jaksa tarttua pelastusköyteen myöntämällä ongelmiamme, vaan hukumme murheidemme kanssa yksin.

Pelätään perheen tai ystävien, naapureiden ja mahdollisen työnantajan reaktioita.

Usein nämä edellä mainitut ongelmat kulkevat käsikkäin. Tällöin on jo ensimmäisessä yhteydenottopaikassa ohjattava asiakas toisen palvelun pariin. Asiakasta, kuntalaista ei saa jättää yksin etsimään apua. Palveluohjausta on tarjottava viran puolesta.

Lahden on tartuttava rohkeasti molempiin ongelmiin. On laadittava köyhyys- ja mielenterveyspoliittinen ohjelma, jossa käsitellään edellä mainittuja aiheita ja esitettävä ongelmiin myös ratkaisuehdotuksia.

Vaikka koronapandemia on hiipumassa tartuntamäärien osalta, ovat sen mukanaan tuomat ongelmat kasvussa. Näihin ongelmiin on tulevan kaupunginvaltuuston ja -hallituksen rohkeasti ja ennakkoluulottomasti tartuttava. Kytevä tulipalo on sammutettava ennen sen roihahtamista.

Kirjoittaja on lahtelainen kuntavaaliehdokas (vihr.).

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut