Markus Pirttijoen Esalainen: Päijänteen päätepysäkki pesee komeasti kasvojaan

Markus Pirttijoki

Markus Pirttijoki

Ensikosketukseni Lahteen tapahtui 2000-luvun alussa. Sibeliustalo oli juuri valmistunut, ja ennen konserttia poikkesimme pienellä risteilyllä Vesijärvellä. Lahden rantakaistale näytti silloin melkoisen erilaiselta kuin tänä päivänä. Teollisuuskaupungin jäljet näkyivät ja esimerkiksi Vaneritehdas oli vielä toiminnassa.

Toisaalta näköpiirissä oli merkkejä myös muutoksesta. Ankkurin alueen ensimmäiset rakennukset olivat jo pystyssä. Ihastelin näitä miltei kaupungin keskustassa mutta kuitenkin veden äärellä sijainneita "ökyasuntoja".

Mietin silloin, että Lahti on kyllä lahdessa, mutta lahti oli vielä aika kaukana Lahdesta.

Tuoreet uutiset todistavat, että lahti tulee askel askeleelta, tai pitäisikö sanoa terassi terassilta, lähemmäksi Lahtea. Kiitos siitä kuuluu innokkaille ja rohkeille yrittäjille ja kaikille niille, jotka muutoin voisivat olla tällaisen rakentamisen jarruna.

Ravintola Nosturin yrittäjä Timo Soini avasi kesäkuun alussa Lahden satama-alueen länsilaidalle laajennusosan, johon kuuluu ravintolan katolla sijaitseva sauna ja terassi sekä ravintolan vieressä oleva hiekkakenttä rantabileille. Rannassa on toinen sauna.

Soinin tekemisessä pitää arvostaa sekä rohkeutta näinä ravintoloille vaikeina aikoina että sitä, että kaikki mikä vain on ollut mahdollista saada läheltä, on myös läheltä hankittu. Yritys on työllistänyt täkäläisiä sekä rakennusvaiheessa että nyt avauduttuaan. Työntekijätkin ovat paikallisia.

Rannan toiselta laidalta Ruoriniemen takaa löytyy niin ikään aikaansaava yrittäjä. Riku Routo moottoripyörämuseoineen tunnetaan ympäri maata ja maailmaa. Museon laajennusprojekti kesti useamman vuoden ja kaikki alkoi joukkorahoituskampanjasta vuonna 2017, jolla kerättiin yli 100 000 euroa. Projekti kaikkinensa maksoi satoja tuhansia euroja ja Routo kertoi hankkineensa rahoitusta melkein kaikin muin keinoin kuin pulloja keräämällä. Usko on ollut vahva.

Moottoripyörämuseo rantaterasseineen ja Nosturi saunoineen ovat mainio esimerkki siitä, kuinka Lahden arvokas satama-alue ja Vesijärven rantaraitti kehittyvät eteenpäin. Päijänteen eteläinen päätepysäkki on uudistumassa komealla tavalla.

Esimerkiksi paikasta toiseen siirtyminen voi tuottaa uusia bisnesideoita, kun ihmisiä on paljon ja valinnanvaraa riittää.

Ajanvietepaikkoja mahtuu myös näiden kahden pisteen väliin. Sibeliustalolla on suhteellisen tuoreena toimijana aloittanut Ravintola Kokka, jonka taustalla on Rouxista tunnettu yrittäjä Kati Onnela. Sen lisäksi on Piippua, Lastua, laivoja, kanttiinia, makasiinikahvilaa, Nosturin vieressä ravintola Lokki ja niin edelleen. Polttimon siirtyessä kehätien liepeille ranta-aluetta on mahdollista kehittää entisestään.

Investoinneilla on onnistuessaan tapana tuottaa ympärille uutta liiketoimintaa. Tällaista potentiaalia on Vesijärven ranta-alueellakin.

Esimerkiksi paikasta toiseen siirtyminen voi tuottaa uusia bisnesideoita, kun ihmisiä on paljon ja valinnanvaraa riittää.

Vesitaksi Lahdesta löytyy, ja riittäisikö lisäksi kysyntää myös säännölliselle liikennöitsijälle, joka ajaisi vaikkapa Messilän, Vääksyn ja Lahden välillä? Sibeliustalosta voisi polkupyörän sijaan hurauttaa Nosturiin ja Moottoripyörämuseolle vettä pitkin. Mielenkiintoinen vaihtoehto sähköskuutille.

Tomaateista ja kurkuista päänsärkyä pääministerille

Lahden urheilukatsomot ammottavat tyhjyyttään, vaikka terasseilla jo tanssitaan

Ei tule helpolla MotoGP:tä KymiRingille

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut