Ehdokkaalta: Nuoria opetettava ottamaan vastuu tekemisistään

Pekka Jarvansalo

Vastaan kuntavaaliehdokas Elisa Lientola (vas.), Maria Mäkysen (sd.) ja Marko Helinin (vihr.) mielipidekirjoitukseen ( ESS 2.6.) "Maksuton ehkäisy toteutettava viimein".

”Myönteinen päätös maksuttomasta ehkäisystä palauttaisi nuorten luottamuksen nyt farssilta näyttävään poliittiseen päätöksentekoon”, mielipiteessä todetaan. Farssia tässä on se, että asiasta tehdään poliittinen. Maksutonta ehkäisyä on jo saatavissa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella, tarveharkinnan mukaan. Kellä on halu aktiin, hällä tulee olla vastuu tekemisistään.

Maksutonta ehkäisyä haetaan alle 25-vuotiaille. Korreloiko se siihen, että ihmisen etuotsalohko kehittyy mittaansa vasta 25-vuotiaana? Kannattaa antaa jo murrosikäiselle luettavaksi asiaa etuotsalohkon toiminnasta. Nuoren on vaikea jarruttaa reaktioitaan, nuori joutuu helposti tunnekuohujen valtaan, on vaikeaa tajuta ja ajatella tekemistensä seurauksia: ”Ai niin, ehkäisy unohtui, taas, multa ja sulta.”

Nykyisin mallin seksuaaliseen käyttäytymiseen antavat Temptation Island, Paratiisihotelli ja muut median tarjoamat ”todellisuus”-ohjelmat. Nuori saa väärän ymmärryksen seksuaalisuudesta, se irrottuu aktiksi ilman pysyvämpiä tunteita. Tulee vain paineita toteuttaa itseään toisten lailla.

Jos ja kun ihminen katsotaan täysi-ikäiseksi 18-vuotiaana, eikö viimeistään silloin nuoren pitäisi itse olla vastuussa myös seksuaalisista tekemisistään? Jos on rahaa vaikka mihin huvituksiin, miksei sitä löytyisi sellaiseen, minkä kokee ehdottoman tärkeäksi saada toteuttaa.

Ennen täysi-ikäisyyttä meidän kasvattajien pitää antaa lapsille ja nuorille kasvuympäristö, jossa hän oppii ottamaan vastuun tekemisistään, harkitsemaan vaihtoehtoja ennen välitöntä toimintaa ja ymmärtää hakea mielihyvää lähteistä, joissa ja joista ei joudu pulaan.

Minua ei naurata se, että alle 25-vuotiaiden maksuttoman ehkäisyn puolesta puhumisesta tehdään vastuullisuutta nuorista.

Nuorten puolestapuhujia eivät naurata maksuttoman ehkäisyn vastaansanomiset ja -äänestämiset. Minua ei naurata se, että alle 25-vuotiaiden maksuttoman ehkäisyn puolesta puhumisesta tehdään vastuullisuutta nuorista, eikä se, että monellakaan vanhuksella ei ole varaa esimerkiksi uimahallin käyttöön. Ei siis voi pitää itsestään huolta niin, ettei tulisi terveysongelmia ja -kuluja kunnalle.

Monella vanhalla ei ole varaa ostaa tarvitsemiaan lääkkeitäkään, eikä hankkia uusia silmälaseja. Otetaan vastuu vanhuksista!

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (kd.) Lahdesta.

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut