Ehdokkaalta: Kiinteistönhoitoa ei pidä ulkoistaa

Päivi Virkkunen

Tällä kannanotolla Lahden JHL ry ottaa tiukasti kantaa Lahden tilakeskuksen suunnittelemaan kiinteistönhoidon ulkoistushankkeeseen, joka koskee Nastolan alueen kiinteistönhoitajia.

Kuntien oman työn kehittäminen on aina parempi vaihtoehto kuin ostopalvelujen käyttö.

Kuntien omassa työssä kaikki raha käytetään palveluun kuntalaisten hyväksi, ostopalveluissa osa hinnasta päätyy ulkopuolisen yrityksen tarpeisiin.

Kunnilla ei ole velvollisuutta yhtiöittää eikä ulkoistaa palveluita, joita se tuottaa kuntalaisilleen. Jos kunta siirtyy käyttämään ostopalveluita, sillä säilyy vastuu siitä, että palvelut toimivat ja ovat koko ajan saatavilla.

On syytä muistaa että hyvä johtaminen, työn tuloksellisuus ja henkilöstön palkitseminen ovat parhaat edellytykset hyville kunnallisille palveluille. Ostopalveluiden käyttöön siirtyminen tuo mukanaan paljon ongelmia. Niitä ovat muun muassa ostopalvelun tarkasta sisällöstä neuvottelu, lisäpalveluiden hinnoittelu, laadun valvonta ja palvelun jatkuvan saatavuuden varmistaminen, työntekijöiden luottamuksen heikkenemistä unohtamatta.

Työsuhteen ehdoilla ja palkkatasoilla keinottelu huonontaa palveluita. Siitä kärsivät kaikki kuntapalveluiden käyttäjät ja etenkin palveluiden tuottamisesta vastaava henkilöstö, joka on tehnyt pyyteetöntä työtä jo vuosikausia. Julkiset palvelut ovat suomalaisen yhteiskunnan suurin menestystekijä.

Kuntien oman työn kehittäminen on aina parempi vaihtoehto kuin ostopalvelujen käyttö.

Vastaako tämä Lahden kaupungin ja sen päättäjien tahtotilaa heikentää julkisia palveluja kilpailuttamalla ja heikentämällä henkilöstön työsuhteen ehtoja ja samalla tuottaa huonompaa palvelua kuntalaisille?

Olisiko aika lunastaa kaupungin strategiassa laadittuja lupauksia Tilakeskuksen ostopalveluiden korvaamisesta omalla henkilöstöllä? Nyt suunta on käänteinen, miksi näin?

Kirjoittaja on hollolalainen Lahden JHL ry:n puheenjohtaja sekä kuntavaaliehdokas (sd.).

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut