Ehdokkaalta: Ikääntyneiden yksinäisyyttä helpotettava

Sinikka Ruuska

Korona-aika on korostanut yksinäisyyttä ja yksinäisyydestä johtuvaa ahdistuneisuutta ja masennusta myös ikääntyneiden keskuudessa. Lahdessakin on paljon yksin eläviä ikääntyneitä, myös omillaan asuvia ja omaishoitajia, kotiin vietäviä hoivapalveluja saavia tai palveluasumisessa tai tehostetussa palveluasumisessa asuvia.

Kotonaan yksin asuvalla ikä-ihmisellä ei välttämättä ole sukulaisia tai ystäviä lähellä, ja etäyhteydellä yhteydenpito ei korvaa kasvokkain tapaamista. On hyvä että heille on järjestetty korona-aikaan asiointipalvelua tai keskusteluapua, toivottavasti tarvitsevat ovat apua saaneet. Korona-aika aiheuttaa osalle ikääntyneitä toimintakyvyn laskua eri osa-alueilla: mieli on alavireinen ja toivoton, psyykkinen hyvinvointi on kovilla ja jopa fyysinen kunto alentuu. Omaishoitajia täytyy myös muistaa, heillä elämä on muutenkin rajoittunutta, ja korona-aika on lisännyt stressiä arjessa. Arjessa selviytyminen on hankaloitunut.

Kotihoidon asiakkailla hoitajat tai muut palvelutarjoajat voivat olla yksinäisen ikääntyneen ainut juttelutoveri päivän aikana. Maskit ja rajoitukset ovat vähentäneet näistäkin lyhyistä kohtaamisista merkitystä, kun maskin takaa ei näy kuin toivottavasti ystävälliset silmät.

Tehostetussa palveluasumisessa korona-arki näkyy asukkailla, omaisilla ja hoitajilla suurina muutoksina arjessa. Aiemmin esimerkiksi muistisairaalle tuiki tärkeä läheinen ei enää saanutkaan viettää aikaa arjessa yhdessä eläen.

Rajoitukset ovat olleet tiukat terveysturvallisuuden takaamiseksi, ja tämä on ymmärrettävää. Muistisairauden mukanaan tuomat kognition ja hahmottamisen ongelmat estävät yhteydenpitoa esimerkiksi digitekniikan avulla. Muistisairaiden hoitotyössä asukkaiden kanssa toimimista vaikeuttavat kasvojen peittäminen maskilla. Moni asukas on kokenut sen ahdistavaksi, ja kasvoja peitettäessä ei voi tulkita toista kunnolla.

Tämä on ollut raskasta aikaa kaikille osa-puolille. Omaisten ja asukkaiden lisäksi hoitajilla korona-aika on ollut stressaavaa. Stressiä ja kuormitusta ovat aiheuttaneet muun muassa suojien läpi hengittäminen pitkiä aikoja päivässä, asukkaiden turvallisuus ja omaisten huoli läheisistään.

Kotonaan yksin asuvalla ikä-ihmisellä ei välttämättä ole sukulaisia tai ystäviä lähellä, ja etäyhteydellä yhteydenpito ei korvaa kasvokkain tapaamista.

Itse toivon kotikaupungilta apua ikääntyneiden yksinäisyyden karkottamiseen erilaisin keinoin, kun se jälleen on mahdollista: etsivää ja liikkuvaa vanhustyötä, tapahtumia ja ikääntyneille erilaisia tapaamispaikkoja yhdessä seurakunnan ja muiden toimijoiden kanssa. Ennaltaehkäisevä, hyvinvointia ja terveyttä edistävä työ ikääntyneiden parissa vaatisi lisäpanostusta koronan jälkeen. Toiveita esimerkiksi avoimen ja kotihoidon asiakkaiden päivätoiminnan palauttamiseen on kuntalaisilta kuultu, ja tähän toivon Lahden panostavan tulevaisuudessa.

Kirjoittaja on lähihoitaja ja kuntavaaliehdokas (sd.) Lahdesta.

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut