Ehdokkaalta: Sote-asiat solmussa Päijät-Hämeessä

Seppo Korhonen Kirjoittaja on lahtelainen kaupunginvaltuutettu, kuntavaaliehdokas (Asukkaiden Lahti).

Lahtelaiset demarivaikuttajat Jarkko Nissinen ja Heikki Moilanen sekä Sami Salminen Heinolasta kirjoittivat Etlarissa 31.5.2021 dramaattisesti Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän tilanteesta ja virkajohdon epäonnistuneesta vallankaappauksesta. Minullakin on usein tapana esittää asiat hyvinkin suorasukaisesti, mutta tuosta kirjoituksesta tuli mieleen vanhan kansan viisaus, että ”varas huutaa, että ottakaa varas kiinni”.

Pyrin avaamaan päätöksiä, joita demaritkin ovat tukeneet. Hyvinvointiyhtymän perussopimusta muutettiin kesällä 2019 siten, että aiemmin kuntavaalituloksen mukaisesti koostuvan yhtymävaltuuston sijaan yhtymän ylimmäksi päättäväksi elimeksi tuli yhtymäkokous, jonka edustajien nimeämisen suorittaa kunnanhallitukset. Tässä yhteydessä sorkittiin myös ääni- ja päätösvaltaa monimutkaiseksi, ja tätä kirjoittajat syystäkin arvostelivat. Ennakoin näitä vaikeuksia ja vastustin Lahden kaupunginvaltuustossa uutta perussopimusta demokratian vastaisena, mutta jäin valitettavasti yksin. Demarit kautta maakunnan kannattivat muutosta.

Kirjoittajat arvostelevat hallinto-oikeudessa kaatunutta Hollolan sote-keskuksen hankintaa. He vaikenevat siitä, että samalla tavoin Lahden kaupunki pyrki lykkäämään Nastolan sote-keskusinvestoinnin hyvinvointiyhtymän vastuulle, vaikka se oli yhdistymissopimuksessa sopinut terveyskeskusinvestoinnista. Esitin Asukkaiden Lahti -valtuustoryhmänä Nastolan terveyskeskusinvestoinnin säilyttämistä kaupungin talousarviossa, mutta Jarkko Nissinen ja valtaosa valtuutetuista päättivät äänin 55–3 (1 poissa) käyttää punakynää ja poistaa määräraha budjetista. Hollolan tavoin myös Nastolan sote-keskusinvestointi hyvinvointiyhtymän kustantamana kumoutui hallinto-oikeudessa, mutta siitä eivät demarit maininneet sanallakaan. Miksiköhän? Nyt Lahti joutuu kuitenkin kustantamaan syksyllä pystytettävät tilapäisparakit, jotka tuodaan romutettavan terveyskeskuksen pihalle.

Kirjoittajat tietävät hyvin, ettei hyvinvointiyhtymän perussopimusta ehditä muuttaa ennen valtakunnan soten todennäköistä toteutumista. Sitä paitsi demareidenkin julkilausuttuna tavoitteena on ollut muuttaa yhtymän päätöksentekoa vieläkin epädemokraattisemmaksi pelkän viranhaltijaedustuksen pohjalle. Yhteenvetona todettakoon, että päättäjät puolueista riippumatta ovat itse sotkeneet kabinettisopimuksin maakunnan toimivan sosiaali- ja terveydenhuollon. Tällä he ovat saavuttaneet tavoitteensa sote-palveluiden osittaisesta yksityistämisestä, ajaneet alas palveluita sekä heikentäneet alan henkilöstöresursseja ja työhyvinvointia.

Päättäjät puolueista riippumatta ovat itse sotkeneet kabinettisopimuksin maakunnan toimivan sosiaali- ja terveydenhuollon.

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut